Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Curry z dyni i bakłażanów

Curry z dyni i bakłażanów

Jeśli nie mamy tajskich bakłażanów, możemy użyć zwykłych, pokrojonych w kostkę, ale zmieni to nieco charakter potrawy.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

25 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

500 g dyni
300 g libańskich lub tajskich bakłażanów
4 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry
270 ml śmietanki kokosowej
4 łyżki świeżej kolendry, posiekanej

PRZYGOTOWANIE:

1) Obrać dynię i pokroić w kostkę o boku 2,5 cm. Odciąć końce bakłażana i pokroić w kostkę.

2) Rozgrzać łyżkę oleju arachidowego lub kukurydzianego w dużym rondlu ustawionym na średnim ogniu. Dodać pastę curry i smażyć delikatnie mieszając 2 minuty, aż pasta zacznie silnie pachnieć.

3) Dolać śmietankę kokosową i 125 ml wody. Doprowadzić do wrzenia. Dodać dynię i bakłażana, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu 10–12 minut, aż warzywa zmiękną.

4) Podawać w małych miseczkach, udekorowane listkami kolendry.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 178 kcal, 5 g białka, 12 g tłuszczów (9 g NKT), 13 g węglowodanów (9 g cukrów), 3 g błonnika, 38 mg sodu

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x