Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Ciasto marmurkowe

Ciasto marmurkowe

Słodkie ziemniaki są podstawowym składnikiem tego bardzo wilgotnego i pysznego ciasta. Dzięki nim zawiera ono nie tylko sporą dawkę błonnika i beta-karotenu, ale również jest słodkie i ma głęboki złocisty kolor. Podajmy je na deser po jesiennym obiedzie.


SKALA TRUDNOŚCI:

Trudne

CZAS PRZYGOTOWANIA:

75 minut

LICZBA PORCJI:

12


SKŁADNIKI:

3 szklanki mąki pszennej
1 i 1/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1 łyżeczka soli
2 puszki (po 500 g) odsączonych słodkich ziemniaków w syropie
1 i 1/2 szklanki oleju
4 duże jajka
120 g roztopionej czekolady mlecznej
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka kakao w proszku (niesłodzone)
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
2–3 łyżki wrzątku

PRZYGOTOWANIE:

1) Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Spryskać formę do babki o średnicy 25 cm olejem w sprayu i oprószyć mąką.

2) Wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, goździki i sól w średniej misce.

3) Utrzeć mikserem ziemniaki z olejem roślinnym w dużej misce. Wciąż ucierając, dodać – po jednym – jajka. Wsypać mąkę z dodatkami i wyrobić ciasto. Przełożyć 1/3 ciasta do małej miski. Wlać roztopioną czekoladę i esencję waniliową. Wymieszać.

4) Wlewać do formy raz jasne, raz ciemne ciasto, mieszając lekko nożem, by uzyskać marmurkowy efekt.

5) Piec 50–60 minut, do chwili kiedy wykałaczka wetknięta w środek ciasta po wyjęciu będzie sucha i ciasto zacznie odstawać od formy. Przełożyć formę na drucianą kratkę. Odstawić na 10 minut, żeby przestygła. Wyłożyć ciasto na kratkę. Wystudzić.

6) Przygotować lukier. W małej misce utrzeć cukier puder z kakao. Ucierając widelcem, dodać esencję waniliową i 2–3 łyżki wrzątku. Polać ciasto lukrem.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 600 kcal, 7 g białka, 71 g węglowodanów, 34 g tłuszczów, 5 g NNKT, 71 mg cholesterolu, 3 g błonnika, 512 mg sodu

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (4 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x