Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Ciasto dyniowe na imbirowym spodzie

Ciasto dyniowe na imbirowym spodzie

Łatwy do przygotowania, a jednocześnie efektowny deser o dużej zawartości beta-karotenu i błonnika.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

10 minut + 5 godz. chłodzenia

LICZBA PORCJI:

8


SKŁADNIKI:

330 g ciasteczek imbirowych
50 g masła, rozpuszczonego
2 opakowania budyniu waniliowego
375 ml mleka
430 g dyni, ugotowanej i przetartej
1 i 1/4 łyżeczki cynamonu
3/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
połówki orzechów pekan, do dekoracji (według uznania)

PRZYGOTOWANIE:

1) Wrzucić herbatniki do robota kuchennego i rozdrabniać, aż powstaną okruchy (lub włożyć do plastikowej torebki i rozgnieść wałkiem do ciasta). Przesypać do miski. Dodać rozpuszczone masło, starannie wymieszać z okruchami. Wylepić przygotowaną masą dno i boki okrągłej formy do ciasta o średnicy 23 cm.

2) Przygotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodać przetartą dynię, cynamon, imbir i gałkę muszkatołową, wymieszać. Nałożyć masę na przygotowany spód z herbatników, równo rozsmarować. Udekorować ciasto orzechami, przykryć i wstawić do lodówki co najmniej na 5 godzin.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 364 kcal, 6 g białka, 24 g tłuszczów, 14 g tłuszczów nasyconych, 74 g węglowodanów, 2 g błonnika, 1,4 g soli

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x