Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Chleb kukurydziany niskotłuszczowy

Chleb kukurydziany niskotłuszczowy

Do przygotowania niskotłuszczowego chleba kukurydzianego używa się musu jabłkowego, białek jaj i mleka beztłuszczowego, dlatego ma o połowę mniej kalorii niż słodki chleb kukurydziany w wariancie klasycznym. Poza tym prawie nie zawiera cholesterolu.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

30 minut

LICZBA PORCJI:

12


SKŁADNIKI:

125 g mąki
125 g mąki kukurydzianej
2 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
2 białka
1 szklanka mleka beztłuszczowego
1/4 szklanki niesłodzonego musu jabłkowego

PRZYGOTOWANIE:

1) Wymieszać w misce oba rodzaje mąki z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Zmiksować białka, mleko i mus jabłkowy w innej misce. Połączyć suche i mokre składniki, wyrobić szybko ciasto.

2) Wlać do wysmarowanej kwadratowej formy. Piec 15–20 minut w temperaturze 200ºC.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 100 kcal, śladowe ilości tłuszczów (w tym śladowe ilości NKT), śladowe ilości cholesterolu, 183 mg sodu, 21 g węglowodanów, 1 g błonnika, 3 g białka

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x