Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Chińskie pierożki dim sum

Chińskie pierożki dim sum

Te chińskie pierożki, znane także jako shao may lub shiu may, mają farsz z kurczaka, który jest lżejszy niż tradycyjny farsz z wieprzowiny. Można użyć gotowego ciasta won ton lub przygotować je samemu. Pierożki dim sum stanowią smaczną przystawkę do wielodaniowego posiłku.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

60 minut

LICZBA PORCJI:

6


SKŁADNIKI:

200 g kasztanów wodnych z puszki, pokrojonych
4 cebulki dymki, cienko pokrojone
2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
340 g mielonego mięsa z kurczaka
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżka świeżego imbiru, posiekanego
5 ząbków czosnku, drobno posiekanych
30 g grzybów shiitake, pokrojonych
1 łyżka mąki kukurydzianej i jeszcze trochę do posypania
50 płatków ciasta do pierożków won ton
150 g jarmużu, boćwiny lub innych warzyw liściastych
sól, pieprz kajeński

Sos
sos hoisin, pokrojona cebulka dymka,
posiekana świeża kolendra, sos sojowy,
olej sezamowy

PRZYGOTOWANIE:

1) Zmieszać kasztany wodne, dymkę, kolendrę, sos sojowy i olej sezamowy. Dodać mielone mięso, cukier, czosnek, imbir i grzyby shiitake. Wsypać mąkę kukurydzianą z solą i pieprzem kajeńskim i dobrze wymieszać.

2) Posypać talerz mąką kukurydzianą. Na środek każdego płatka won ton kłaść łyżeczkę nadzienia. Zwilżyć lekko ciasto wokół nadzienia. Zebrać brzegi ciasta, formując „sakiewki” z falbankowymi brzegami. Gotowe pierożki kłaść na talerz posypany mąką.

3) Do garnka do gotowania na parze włożyć jarmuż, boćwinę lub inne warzywa liściaste. Na warzywach kłaść pierożki i gotować na parze 8–10 minut. Podawać gorące, z oddzielnie podanymi w miseczkach składnikami sosu, aby każdy mógł skomponować własny sos.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 150 kcal, 14 g białka, 5 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 13 g węglowodanów (w tym 3 g cukrów), 1 g błonnika

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (4 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x