Chili con carne najlepiej smakuje z ryżem lub pieczonymi ziemniakami ze skórką, z dodatkiem odrobiny kwaśnej śmietany lub greckiego jogurtu.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
25 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
1 duża cebula
500 g mielonej wołowiny
1 łyżka przyprawy taco
750 g passaty pomidorowej
420 g czerwonej fasoli z puszki
PRZYGOTOWANIE:
1) Obrać i posiekać cebulę. Rozgrzać łyżkę oliwy na dużej głębokiej patelni ustawionej na średnim ogniu. Dodać cebulę i smażyć 2 minuty, aż zmięknie. Wrzucić wołowinę i smażyć kolejne 2–3 minuty, rozdzielając drewnianą łyżką zbite kawałki mięsa.
2) Zmniejszyć ogień. Wsypać mieszankę przypraw i mieszać 30 sekund. Dodać passatę pomidorową i dokładnie wymieszać.
3) Zmniejszyć ogień i gotować 5 minut. Odsączyć i przepłukać fasolę, dodać ją do mięsa i gotować kolejne 3 minuty, aż się zagrzeje. Podawać od razu.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 342 kcal, 31 g białka, 12 g tłuszczów (5 g NKT), 25 g węglowodanów (14 g cukrów), 9 g błonnika, 1950 mg sodu
Źródło zdjęcia: Adobe Stock