Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Chili con carne

Chili con carne

Chili con carne najlepiej smakuje z ryżem lub pieczonymi ziemniakami ze skórką, z dodatkiem odrobiny kwaśnej śmietany lub greckiego jogurtu.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

25 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

1 duża cebula
500 g mielonej wołowiny
1 łyżka przyprawy taco
750 g passaty pomidorowej
420 g czerwonej fasoli z puszki

PRZYGOTOWANIE:

1) Obrać i posiekać cebulę. Rozgrzać łyżkę oliwy na dużej głębokiej patelni ustawionej na średnim ogniu. Dodać cebulę i smażyć 2 minuty, aż zmięknie. Wrzucić wołowinę i smażyć kolejne 2–3 minuty, rozdzielając drewnianą łyżką zbite kawałki mięsa.

2) Zmniejszyć ogień. Wsypać mieszankę przypraw i mieszać 30 sekund. Dodać passatę pomidorową i dokładnie wymieszać.

3) Zmniejszyć ogień i gotować 5 minut. Odsączyć i przepłukać fasolę, dodać ją do mięsa i gotować kolejne 3 minuty, aż się zagrzeje. Podawać od razu.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 342 kcal, 31 g białka, 12 g tłuszczów (5 g NKT), 25 g węglowodanów (14 g cukrów), 9 g błonnika, 1950 mg sodu

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (4 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x