Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Bułeczki marchewkowe

Bułeczki marchewkowe

Przepyszne bułeczki można podać na drugie śniadanie jako zdrową przekąskę lub jako dodatek do głównego dania. Drożdżowe ciasto zawdzięcza swój smak purée z marchwi, a tarta marchew i cebula dymka nadają mu kolor i sprawiają, że pieczywo miło chrupie.


SKALA TRUDNOŚCI:

Trudne

CZAS PRZYGOTOWANIA:

75 minut

LICZBA PORCJI:

16 bułeczek


SKŁADNIKI:

380 g marchewki
400 g mąki
2 łyżeczki soli
1 torebka suszonych drożdży
125 ml chudego mleka
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
około 150 g mąki razowej
4 cebulki dymki, pokrojone w bardzo cienkie plasterki
1 jajko, rozmącone

PRZYGOTOWANIE:

1) Drobno posiekać 250 g marchewki, a resztę grubo zetrzeć. Odłożyć utartą marchewkę, a posiekaną gotować 12–14 minut w minimalnej ilości wrzątku, aż będzie miękka. Odlać i utrzeć na purée w mikserze albo utłuc. Przełożyć do sitka i wycisnąć jak najwięcej płynu, ale nie przecierać marchewki przez sitko.

2) Wymieszać mąkę, sól i drożdże. Podgrzać lekko mleko wymieszane ze 125 ml wody. W dużej misce wymieszać purée marchewkowe, mleko z wodą i oliwę. Dodać mąkę z drożdżami i wyrobić bardzo miękkie ciasto. Stopniowo dodawać mąkę razową. Wyrobić starannie miękkie ciasto i uformować z niego kulę.

3) Zagniatać ciasto na lekko poprószonej mąką stolnicy 10 minut, aż zrobi się jednolite, lecz wciąż będzie miękkie i nieco wilgotne. Lekko nasmarować oliwą dużą miskę i przełożyć do niej ciasto. Przykryć folią spożywczą i umieścić w ciepłym miejscu, by ciasto wyrosło i dwukrotnie powiększyło swoją objętość – potrwa to około 2 godzin.

4) Nasmarować 2 głębokie okrągłe blachy o średnicy 20 cm i wyłożyć ich dna nasmarowanym papierem do pieczenia. Zagniatać ciasto ponownie przez 2 minuty, trochę rozpłaszczyć. Posypać utartą marchewką i dymką, a potem zagniatać, aż warzywa wymieszają się z ciastem. Jeśli zrobi się zbyt miękkie, należy poprószyć je odrobiną mąki i zagniatać, aż cała wymiesza się z ciastem.

5) Przekroić ciasto na połówki, a każdą z nich na 8 równych części. Ugnieść z nich kulki i ułożyć je w przygotowanych blachach, po jednej w środku, a pozostałe dookoła. Przykryć czystą ściereczką (folia spożywcza może przylepić się do ciasta) i odstawić do wyrośnięcia na godzinę, aż kulki dwukrotnie zwiększą objętość.

6) Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Posmarować bułeczki odrobiną rozmąconego jajka. Piec około 30 minut, aż się przyrumienią. Sprawdzić, czy bułeczki są upieczone: wyjąć jedną z nich z blachy i postukać w podstawę. Jeśli wyda pusty odgłos, to znaczy, że jest gotowa. Jeśli nie, trzeba włożyć ją do piekarnika jeszcze na 5 minut i ponownie sprawdzić.

7) Wyjąć bułeczki z blach i przełożyć na metalową kratkę, by ostygły. Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Można je przechowywać w szczelnym pojemniku 2 dni lub zamrożone przez 3 miesiące.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 bułeczka zawiera: 140 kcal, 5 g białka, 2 g tłuszczów (w tym 0,5 g NKT), 28 g węglowodanów (w tym 3 g cukrów), 2 g błonnika

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x