Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Błyskawiczne gumbo

Błyskawiczne gumbo

Bardzo prosty przepis na danie, które powstało bardzo dawno temu w Luizjanie. Co ciekawe, bez dodatku bekonu (jak na kuchnię amerykańską).


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

20 minut

LICZBA PORCJI:

6


SKŁADNIKI:

3 pętka włoskiej kiełbasy z indyka
450 g pomidorów z puszki, z zieloną papryką i cebulą
450 ml wywaru drobiowego o obniżonej zawartości soli
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki ryżu błyskawicznego
200 g kukurydzy z puszki, odsączonej

PRZYGOTOWANIE:

1) Usmażyć w rondlu pokrojoną kiełbasę.

2) Dodać pomidory, wywar i wodę. Zagotować. Dodać ryż i kukurydzę. Odstawić na 5 minut.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 szklanka zawiera 194 kcal, 6 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 34 mg cholesterolu, 888 mg sodu, 22 g węglowodanów, 2 g błonnika, 12 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

4.6/5 - (10 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x