Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Biała zupa chili

Biała zupa chili

Jeśli nigdy jeszcze nie jedliście białej zupy chili to najwyższy czas to zmienić. Jest pyszna i łatwa w wykonaniu.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

50 minut

LICZBA PORCJI:

7


SKŁADNIKI:

450 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w kostkę
1 cebula, drobno pokrojona
1,5 łyżeczki suszonego czosnku
1 łyżka oleju
950 g fasoli jaś z puszki, odsączonej
450 ml wywaru drobiowego
260 g marynowanych zielonych papryczek chili, odsączonych i posiekanych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
200 ml kwaśnej śmietany
100 ml śmietany kremówki

PRZYGOTOWANIE:

1) Podsmażyć na oleju w rondlu piersi kurczaka, cebulę i suszony czosnek. Dodać fasolę, wywar, chili oraz sól i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia.

2) Zmniejszyć ogień i gotować 30 minut. Zestawić z palnika. Dodać śmietanę i kremówkę. Wymieszać i podawać natychmiast.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 szklanka zawiera 334 kcal, 16 g tłuszczów (w tym 8 g NKT), 81 mg cholesterolu, 1045 mg sodu, 24 g węglowodanów, 7 g błonnika, 22 g białka

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

Oceń post
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x