Jeśli nigdy jeszcze nie jedliście białej zupy chili to najwyższy czas to zmienić. Jest pyszna i łatwa w wykonaniu.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
50 minut
LICZBA PORCJI:
7
SKŁADNIKI:
450 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w kostkę
1 cebula, drobno pokrojona
1,5 łyżeczki suszonego czosnku
1 łyżka oleju
950 g fasoli jaś z puszki, odsączonej
450 ml wywaru drobiowego
260 g marynowanych zielonych papryczek chili, odsączonych i posiekanych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
200 ml kwaśnej śmietany
100 ml śmietany kremówki
PRZYGOTOWANIE:
1) Podsmażyć na oleju w rondlu piersi kurczaka, cebulę i suszony czosnek. Dodać fasolę, wywar, chili oraz sól i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia.
2) Zmniejszyć ogień i gotować 30 minut. Zestawić z palnika. Dodać śmietanę i kremówkę. Wymieszać i podawać natychmiast.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 szklanka zawiera 334 kcal, 16 g tłuszczów (w tym 8 g NKT), 81 mg cholesterolu, 1045 mg sodu, 24 g węglowodanów, 7 g błonnika, 22 g białka
Źródło zdjęcia: Adobe Stock