Kategoria: Potrawy na szybko

Grzanki z pieczarkami i tymiankiem
Warto je przyrządzić, kiedy brakuje nam czasu, a chcemy szybko przygotować pożywną przekąskę. Wspaniały zapach pieczarek wzmacnia smażenie ich z czosnkiem, ziołami oraz śmietaną. Doskonale smakują też na grzankach posmarowanych serkiem z ziołami.

Ryba na sposób orientalny
Gotowanie na parze jest jedną z najzdrowszych metod przygotowywania warzyw i ryb o niskiej zawartości tłuszczu, bo dzięki niej tracą najmniej witamin.

Kurczak w pieprzu z sosem śmietanowym z brandy
Piersi kurczaka obtoczone w pieprzu są bardzo pikantne, ale sos śmietanowy aromatyzowany brandy łagodzi ich ostry smak.

Kalmary z pieprzem cytrynowym
W tym daniu ponacinaliśmy powierzchnię kalmarów w kratkę, ale równie dobrze można pokroić je w krążki lub kupić kalmary już pokrojone. Można je również upiec na grillu lub patelni grillowej.

Sałatka z tuńczyka i białej fasoli
Sosy do sałatek wcale nie muszą być tłuste, by doskonale smakowały. Podstawą tego pysznego sosu winegret jest bogaty w witaminy sok pomidorowy.

Kurczak pieczony z pomidorami
Orzechy brazylijskie są wyjątkowo bogate w selen, pierwiastek śladowy będący przeciwutleniaczem. Dodają one chrupkiej konsystencji i własności odżywczych panierce, w której obtoczone są piersi. Dodatkowo panierka ta zawiera kiełki pszenicy, wyjątkowo bogate w witaminę E i kwas foliowy.