Kategoria: Potrawy na szybko

Filety z kurczaka w chrupiącej panierce
Kurczak będzie bardziej wyrazisty w smaku, jeśli do bułki tartej dodamy startego parmezanu lub posiekanych świeżych ziół, takich jak natka pietruszki, tymianek czy rozmaryn.

Zupa „rajski ogród”
Rozmaite warzywa ugotowane w soku pomidorowym i wywarze tworzą prostą, sycącą zupę o wyśmienitym smaku. W przepisie wykorzystujemy również mrożone warzywa, takie jak brokuły, fasolka szparagowa i groszek. Mrożonki skracają czas przygotowania potrawy, a są równie wartościowe jak świeże warzywa.

Pieczony łosoś z zielonymi warzywami
Piri piri jest przyprawą portugalską z chili – należy używać jej z dużą ostrożnością, gdyż jest bardzo ostra!

Sałatka z kurczakiem i makaronem
Zamiast makaronu ryżowego można do sałatki dodać makaron hokkien, oszczędzi nam to trochę czasu, bo nie trzeba go gotować.

Cytrynowa pasta z pstrąga
Pastę z wędzonej ryby możesz przygotować zarówno na kolację w gronie najbliższej rodziny, jak i dla gości. Ładnie wygląda podana na łódeczkach ze skórki cytryny, z pełnoziarnistymi tostami.

Dip z fasoli z surowymi warzywami
Szybki i smaczny dip możemy zrobić z konserwowej fasoli zmiksowanej z pastą z suszonych pomidorów, czosnkiem oraz liśćmi świeżej bazylii. Podajemy go z sezamowymi paluszkami chlebowymi, chlebkami pitta oraz surowymi warzywami jako lunch dla 6 osób lub przystawkę dla 8 osób.