Kategoria: Potrawy na szybko
Omlet
Przygotowanie omletu jest proste. Najlepszy efekt uzyskamy dzięki bardzo świeżym jajkom. Jeśli gotujemy dla dwóch osób, lepiej zrobić dwa oddzielne omlety niż jeden duży – mniejsze łatwiej się smaży i przekłada.
Zupa warzywna z soczewicą
Ta zdrowa zupa ma wiele odmian i można dodać do niej wszystkie warzywa, jakie mamy w spiżarni. Zamiast soczewicy można użyć cieciorki lub ulubionej fasoli z puszki.
Małpie ciasto z niespodzianką
Małpie ciasto, albo inaczej małpi chlebek to bardzo prosty do przygotowania deser, który zrobi spore wrażenie.
Burgery warzywne
Te burgery to świetna alternatywa na grilla dla osób, które nie jadają mięsa.
Pizza z pomidorami
Pizza może wspaniale smakować, nawet jeśli do jej przygotowania używa się prostych dodatków, jak pomidory i ser mozzarella. Gotowe ciasto na pizzę umożliwia podanie jej na stół zaledwie w pół godziny.
Nachos z serem i kiełbasą
W tym przepisie zamiast kiełbasy można użyć 350 g mielonego mięsa indyka, danie będzie delikatniejsze.
Tostady z fasolą i innymi warzywami
Warzywa dostarczają błonnika, który dobrze wpływa na układ trawienny i pomaga zmniejszyć stężenie cholesterolu we krwi.
Placuszki
Wspaniale nadają się na szybką przekąskę. Żeby prezentowały się szczególnie ładnie, usmaż malutkie placuszki, na jeden kęs.
Wieprzowina w sosie musztardowym
Ta wyśmienita i łatwa do przygotowania potrawa może zmienić rodzinny posiłek w prawdziwą ucztę. Podaje się ją z gotowanymi młodymi ziemniakami posypanymi szczypiorkiem, marchewką i kapustą włoską. Marchewkę można ugotować na parze nad ziemniakami.
Kanapki z dolcelatte i gruszkami
Plastry soczystej gruszki, ser pleśniowy dolcelatte oraz orzechy pekan, podane na lekko opieczonych kromkach chleba, to wyjątkowo smakowite zestawienie. Chleb powinien być grubo pokrojony, wówczas przekąska będzie bogatsza w węglowodany.