Kategoria: Potrawy na szybko
Fettuccine szpinakowe z orzechami włoskimi i czosnkowym serkiem labna
Orzechy włoskie zawierają dużo kwasów tłuszczowych omega-3, a serek jogurtowy labna dostarcza organizmowi białka i wapnia.
Amerykańskie racuszki maślankowe
Amerykańskie racuszki są grube, puszyste i wyjątkowo pyszne – najsmaczniejsze prosto z patelni. Można je smażyć bez dodatków, ale z bananami w plasterkach są również bardzo smaczne i pożywne.
Serek czosnkowy
Świetny pomysł na pyszne i lekkie śniadanie.
Zapiekana bułka z brzoskwinią
Brzoskwinię z puszki, wraz z sokiem, można przełożyć do zamykanego pojemnika i przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do tygodnia. Dodawać do deserów i sałatek owocowych.
Mango brûlée
Pyszny i zdrowy, owocowy deser, który z łatwością można przygotować na grillu.
Francuskie grzanki z bananami
Pieczywo tostowe można zastąpić drożdżówką, pokrojoną poziomo w plastry. Po usmażeniu ułożyć na nich plasterki truskawek oprószone imbirem.
Hummus sojowy z grzankami z chlebka pita
Ten niezwykły hummus przyrządzany jest z edamame, czyli zielonych ziaren soi, a nie, jak tradycja nakazuje, z cieciorki. Tahini to pasta z mielonego sezamu, przypominająca nieco masło arachidowe. Sezam jest doskonałym źródłem manganu i miedzi, zawiera sporo magnezu, steroli, związków roślinnych obniżających poziom cholesterolu we krwi.
Polędwica wołowa z sosem grzybowym
Polędwica wołowa jest wytwornym daniem. Subtelny smak zawdzięcza sosowi grzybowemu.
Zupa z zielonym groszkiem i boczkiem
Zupę można podać ze świeżym, chrupiącym chlebem. A jeśli lubisz czosnek, razem z cebulą można dodać ząbek rozgniecionego czosnku.
Orientalne hamburgery z indyka z warzywami
Oto niskokaloryczne danie o specyficznym smaku i dużej zawartości przeciwutleniaczy. A wszystko dzięki tartej marchewce…