Kategoria: Potrawy na szybko
Sałatka z kaczką
Kaczkę można zastąpić mięsem gotowanego indyka, które pozostało z poprzedniego dnia, a zamiast plasterków jabłka, dodać cząstki pomarańczy.
Kanapka klubowa
Pierwszą warstwę kanapki można urozmaicić kawałkami pieczonej piersi kurczaka lub plastrami indyka.
Pieczony pstrąg z sosem ogórkowym
Kawałki pomarańczy i cytryny dodają mnóstwo smaku rybie, a sos jogurtowo-ogórkowy wspaniale się z nią komponuje.
Frittata z kurczakiem i fasolką szparagową
Ta frittata świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, dlatego można przygotować ją wcześniej i spakować na wyprawę piknikową.
Fajita z mięsem kurczaka i kozim serem
Tradycyjną fajitę przygotowuje się z pokrojonego w paseczki grillowanego steku, można go jednak zastąpić mięsem kurczaka marynowanym w soku z limonki i opieczonym z przyprawioną na słodko cebulą i papryką. Przed zawinięciem nadzienia w tortillę należy je posypać pokruszonym kozim serem.
Grillowany kurczak w miodzie i musztardzie
Nasz przepis na doskonałego grillowanego kurczaka jest prosty i niezawodny: marynata z miodu i musztardy nadaje mu niesamowitego smaku.
Jajecznica z warzywami
Ta wersja śniadaniowego dania dostarczy energii i witamin, a jest też zdrowszą odmianą klasycznej jajecznicy z kiełbasą.
Placek kukurydziany z Tennessee
Placek kukurydziany z Tennessee, usmażony na patelni lub upieczony w foremce, wystarczy na dwie porcje. Dzięki dodatkowi majonezu i maślanki ciasto jest wilgotne.
Placuszki z ricotty ze świeżymi owocami
Aby miód uzyskał płynną konsystencję, wystarczy podgrzewać go kilka sekund w kuchence mikrofalowej.
Prowansalska warzywna zupa pistou
Specjalność z południa Francji: zupa jarzynowa z makaronem z dodatkiem aromatycznej pasty aïllade z czosnku i bazylii oraz odrobiny parmezanu to pożywne główne danie. Można ją podawać ze świeżym pieczywem, na przykład z ciepłą focaccią.