Kategoria: Potrawy na szybko
Sałatka z jabłka i kopru włoskiego z prażonymi orzechami laskowymi
Anyżkowy smak kopru włoskiego i słodycz jabłka doskonale komponują się z orzechami laskowymi i rukwią wodną o pieprzowym posmaku. Po uprażeniu smak orzechów jest intensywniejszy i stają się bardziej chrupkie.
Egzotyczna sałatka owocowa
To prosta i pyszna sałatka pełna wspaniałych kolorów i smaków owoców egzotycznych – papai, mango, kiwi i marakui. Zawiera wiele witamin, dzięki czemu jest pożywna, zdrowa i doskonale nadaje się na śniadanie.
Curry z soczewicy i szpinaku
To curry będzie pyszne z ryżem basmati, a jeśli wolicie łagodniejszy i bardziej kremowy sos to można dodać jogurt lub mleczko kokosowe.
Skrzydełka kurczaka w occie balsamicznym
Skrzydełka zamiast smażyć, można wstawić na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 210°C, aż zrobią się złociste, a polewa się skarmelizuje.
Łatwa minestrone
Prosta i pełna warzyw, a dzięki temu sycąca zupa, której przygotowanie zajmuje pół godziny.
Grillowana kanapka z warzywami
Świeże szparagi i duże pieczarki są źródłem witamin z grupy B, potrzebnych organizmowi do wytwarzania energii.
Omułki z parmezanem
Tę nietypową przystawkę najlepiej przyrządzać z dużych omułków, ponieważ małe podczas grillowania mogą stwardnieć. Przepis mówi o 24 omułkach, ale najlepiej kupić ich co najmniej 30, bo może się okazać, że niektóre trzeba będzie wyrzucić. Dobrym dodatkiem do tej potrawy będą kawałki bagietki.
Błyskawiczne gumbo
Bardzo prosty przepis na danie, które powstało bardzo dawno temu w Luizjanie. Co ciekawe, bez dodatku bekonu (jak na kuchnię amerykańską).
Letnia herbata owocowa
Herbatę w torebkach zalewa się wrzątkiem i odstawia na 3 do 5 minut, w zależności od gatunku. Torebkę należy usunąć natychmiast po zaparzeniu, aby herbata nie nabrała nieprzyjemnego, gorzkiego smaku.
Sałatka ziemniaczana na ciepło
Ziemniaki sałatkowe nie rozpadają się po ugotowaniu w odróżnieniu od ziemniaków z dużą zawartością skrobi, które bardziej nadają się na purée lub na kopytka.