Kategoria: Potrawy na szybko
Omlet pieczony
Szybki i prosty pomysł na smaczne śniadanie. Omlet pieczony wymaga tylko 30-minutowego przygotowania i jest dobrym rozwiązaniem na weekendowy, poranny posiłek.
Pilaw śródziemnomorski z warzywami
Zamiast mrożonych warzyw można użyć dowolnych surowych. Należy je podsmażyć wraz z cebulą.
Pikantna zupa z chorizo i fasolą
Zupa będzie równie dobra jeśli zamiast fasolki cannellini użyjemy mieszanej fasoli z puszki.
Ryba z salsą z patelni
Szybki i prosty obiad, któremu oryginalnego smaku nadają usmażone warzywa.
Grzanki po toskańsku z fasolą
Oto smakowita przekąska do jedzenia na gorąco lub zimno – opiekane kromki bagietki z kremowobiałym fasolowym purée przyprawionym czosnkiem i tymiankiem, przybrane kolorowymi plasterkami pomidora oraz liśćmi rukoli.
Makaroniki kokosowe
Niezwykle prosty przepis na szybkie ciasteczka. Wystarczy zmieszać kilka składników, upiec i… postawić na stole. W sam raz na zbyt późno zapowiedzianą wizytę gości.
Jajka po florencku
Ten przepis możesz łatwo zmodyfikować dodając do pasty z serka świeżych, posiekanych ziół lub drobno pokrojonej szynki.
Eskalopki z indyka w sosie miodowo-cytrusowym
Owoce cytrusowe są znakomitym dodatkiem do dań z drobiu, a szczególnie do indyka, który sam nie ma zbyt wyrazistego smaku. W tym przepisie pomarańcze, cytryna, miód i szalotki tworzą aromatyczny sos do eskalopek, podawanych z fasolką szparagową. Dobrym dodatkiem są gotowane na parze młode ziemniaki.
Pudding daktylowy
Daktyle są bogate w błonnik, zawierają też żelazo i potas. Należą do najsłodszych owoców dlatego ten pudding jest tak pyszny.
Pyszne ciasto dyniowe
Z tego przepisu wychodzi 5 niewielkich ciast, które można przechowywać przez kilka dni.