Kategoria: Potrawy na szybko

Prowansalska warzywna zupa pistou
Specjalność z południa Francji: zupa jarzynowa z makaronem z dodatkiem aromatycznej pasty aïllade z czosnku i bazylii oraz odrobiny parmezanu to pożywne główne danie. Można ją podawać ze świeżym pieczywem, na przykład z ciepłą focaccią.

Deser lodowy z bananem i orzechami
Banany w gęstym sosie orzechowym podane z lodami to doskonały deser, którego przyrządzenie trwa kilka minut. Ten nieco staroświecki smakołyk wzbogacony jest sokiem pomarańczowym, który przełamuje słodycz sosu.

Jedno danie na kilka sposobów – ratatuja
Ratatuja – klasyczne danie z duszonych warzyw – to doskonały dodatek do mięsa, kurczaka czy ryby.

Sum w sosie imbirowym
Proste danie z ryby. Sum w sosie imbirowym jest szybki w przygotowaniu.

Sycąca zupa ziemniaczana
Zupa ziemniaczana nie nadaje się do zamrażania, ale można ją przechowywać kilka dni w lodówce.

Placek kukurydziany z Tennessee
Placek kukurydziany z Tennessee, usmażony na patelni lub upieczony w foremce, wystarczy na dwie porcje. Dzięki dodatkowi majonezu i maślanki ciasto jest wilgotne.