Nawet do gotowej zupy możemy dodać warzywa (mrożone świetnie się do tego nadają) żeby wzbogacić ją w błonnik i dodatkowe substancje odżywcze.
Zupy liofilizowane
Ich opakowania mieszczą się w szufladzie biurka, czy w bagażu. Wystarczy dolać wody, pomieszać – i w ciągu niespełna siedmiu minut posiłek jest gotowy. Niektóre zawierają bardzo dużo sodu, a zatem należy sprawdzić informacje na etykiecie.
Zupy gotowe do jedzenia
Szukajmy przede wszystkim zup jarzynowych i fasolowych oraz zup bez zawartości śmietany. Na główny posiłek poszukajmy bardziej pożywnej zupy bez dużego dodatku soli.
Zupa z puszki
Jeśli to tylko możliwe, szukajmy zup o niższej zawartości sodu i niskotłuszczowych.
Gotowe wywary
Świeży wywar zawiera więcej substancji odżywczych niż wywar z kostki. Bądźmy świadomi, jak wysoka jest w nich (zwłaszcza w kostkach), zawartość soli. Jeżeli jednak ich użyjemy, nie sólmy potrawy.
Fot. Adobe Stock