Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Wybór odpowiedniego jedzenia każdego dnia

Wybór odpowiedniego jedzenia każdego dnia

Kupując jedzenie, musimy dokonywać wielu wyborów, często między setkami konkurujących ze sobą marek i rodzajów produktów. Świadomość tego, co kryje się pod opakowaniem i hasłami reklamowymi pomoże w podejmowaniu decyzji niezwykle ważnych dla nas samych i naszych bliskich.

Codziennie podejmujemy wiele decyzji dotyczących jedzenia – często robimy to automatycznie albo pod wpływem widoku czy zapachu kuszącego produktu. Trudno tego uniknąć, skoro niemal wszędzie „czyhają” na nas atrakcyjne napoje i przekąski. Powinniśmy jednak dać sobie czas na zastanowienie się i dowiedzieć się więcej o jedzeniu, które kupujemy. Nie każde jedzenie jest dla nas dobre. Mięso, ryby, jajka, ryż, pieczywo czy lody – mogą zawierać składniki, których byśmy się nie spodziewali.

Kupować najlepsze

Warto wiedzieć skąd i jakimi drogami spożywane na co dzień jedzenie i napoje do nas docierają, jak dużo jest rodzajów jednego typu produktów i który wybrać. Ważne żeby poznać metody gotowania gwarantujące zachowanie wartości odżywczej, pomysły na przygotowanie i przechowywanie jedzenia. Wiedza ta wpływa na nasze wybory. A jeśli
większość konsumentów zdecyduje się kupować wyłącznie od tych, którzy cenią sobie wysoką wartość odżywczą, cały przemysł spożywczy będzie musiał się dostosować, a ludzie staną się zdrowsi.

Mięso i drób Główne źródło białka w naszej diecie – wołowinę, wieprzowinę i drób – spożywa się w ogromnych ilościach na całym świecie. Niestety na nasze zdrowie wpływa niekorzystnie podawanie hormonów stymulujących wzrost i antybiotyków zapobiegających infekcjom w dużych ich skupiskach. Radzimy kupować lepszej jakości mięso.
Ryby i owoce morza to bogata w białko alternatywa dla mięsa. Wyjątkowo zdrowe są tłuste ryby. Powinniśmy znać źródło ich pochodzenia – te dzikie bywają skażone lub pochodzą ze zbyt intensywnych połowów, a hodowlane mogą pochodzić z prowadzonej w nieodpowiedni sposób hodowli.
Warzywa i owoce Ze względu na różnorodność smaków i obecność składników odżywczych skutecznie zwalczających choroby, powinniśmy jadać więcej warzyw i owoców.
Jajka i nabiał Kiedyś sądzono, że jajka są niezdrowe z uwagi na zawartość cholesterolu, lecz obecnie uważa się je za jedne ze zdrowszych produktów spożywczych, zwłaszcza te pochodzące od kur z wolnego wybiegu. Podobnie sprawa ma się z nabiałem – mlekiem, jogurtem, śmietaną, masłem i serem – na jego jakość częściowo wpływa źródło pochodzenia. Wybór jest ogromny. Wiele produktów mlecznych wraca dziś do łask.
Makaron, warzywa strączkowe, zboża i nasiona Wielbiciele makaronów po włosku czy na sposób azjatycki zapewne wiedzą wiele na temat rodzajów, różnic wartości odżywczych i sposobów ich gotowania. Podobnie różnorodne są bogate w białko warzywa strączkowe i nasiona.
Pieczywo, przekąski i smakołyki Wiele mówi się o tym, że chipsy czy batony zbożowe przyspieszają rozprzestrzenianie się otyłości.
Gorące i zimne napoje Herbata, kawa i kakao mają potencjalne właściwości zdrowotne. Jogurty pitne, smoothie i soki są tak zdrowe jak ich składniki, które powinny być wymienione na opakowaniu. Najniżej plasują się napoje gazowane, jednak różnego rodzaju alkohole mogą być pomocne, o ile nie spożywamy ich w nadmiarze.
Jedzenie w restauracji i na wynos Jedzenie poza domem to przyjemność, ale wiele restauracji i barów proponuje niezdrowe potrawy i wielkie porcje. Radzimy wybierać najzdrowsze i smaczne dania kuchni świata. Jedzenie na wynos może być wyśmienite.

Fot. Shutterstock

5/5 - (1 vote)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x