Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Właściwości zdrowotne mleka odtłuszczonego

Właściwości zdrowotne mleka odtłuszczonego

Lubisz mleko? My także! Przekonaj się do mleka odtłuszczonego, to pozytywnie wpłynie na twoje zdrowie i wagę.

Co jemy

Mleko jest zwykle pasteryzowane i homogenizowane. Homogenizacja rozbija i rozprasza kulki tłuszczu, dzięki czemu mleko staje się jednorodne. Mleko, choć jest doskonałym źródłem białek, w 87 proc. składa się z wody. Pasteryzacja niszczy bakterie, ale też unieczynnia niektóre naturalne enzymy. Do lat 50. XX w. można było dostać mleko tylko w jednej wersji – pełnotłuste, zawierające 3,25 proc. tłuszczu. Dziś możemy kupić mleko o różnej zawartości tłuszczu, również całkowicie odtłuszczone.

Zawartość

  • wapń
  • witaminy A, B2 ( ryboflawina), B12 i D (witaminy A i D są dodawane)
  • fosfor
  • cynk
  • magnez

Właściwości lecznicze

Jeśli piliśmy mleko tylko w dzieciństwie, to znaczy, że wyrzekliśmy się najlepszego źródła wapnia. Mleko odtłuszczone ma więcej wapnia niż pełne, gdyż wapń znajduje się w stałych składnikach mleka, a nie w tłuszczu. Mleko jest również źródłem witaminy D (wzbogacane), coraz szerzej uznawanej za antyrakową. Produkty mleczne zawierają ponadto dużo potasu i magnezu – składników mineralnych w naturalny sposób obniżających ciśnienie krwi. Szklanka mleka dziennie o 15 proc. zmniejsza także ryzyko raka okrężnicy.

Dla zdrowia

Kożuch tworzący się na gotowanym mleku powstaje w skutek odparowania wody i połączenia się cząsteczek wapnia i białek. Jeśli go wyrzucamy, tracimy cenne składniki odżywcze. Podgrzewajmy mleko pod przykryciem, żeby zmniejszyć parowanie.

Ile wypić

Co najmniej szklankę dziennie.

Jak kupować

Zawsze sprawdźmy datę ważności mleka na opakowaniu i nie kupujmy więcej, niż zdążymy do tego czasu zużyć. Oczywiście, wybieramy mleko odtłuszczone lub 1-proc., żeby ograniczyć tłuszcze nasycone w diecie. W zapasie powinniśmy mieć także puszkę zagęszczonego chudego mleka, które doskonale zastępuje w różnych potrawach śmietanę i jest jeszcze lepszym źródłem wapnia niż zwykłe mleko.

Trzy dobre pomysły

1) Nabiał osłabia ostry smak takich produktów, jak papryka chili. Jeśli potrawa okaże się za ostra, zdejmujemy ją z ognia i dodajemy trochę mleka. W ten sposób złagodzimy jej zbyt ostry lub zbyt kwaśny smak.
2) Gotując kleiste ziarna zbóż, np. owsiankę lub płatki jęczmienne, zastąpmy część lub całe mleko wodą.
3) A może mrożony deser? Miksujemy 3/4 szklanki mleka, trzy łyżki koncentratu soku pomarańczowego, kawałek laski wanilii i sześć kostek lodu. Pyszny sposób na spożycie dziennej porcji mleka.

Fot. Shutterstock

5/5 - (1 vote)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x