Naukowcy dowodzą, że substancje odżywcze pochodzenia roślinnego mogą być pomocne w leczeniu wielu chorób. Oto wybrane warzywa zawierające składniki przydatne w leczeniu szesnastu najczęstszych chorób i dolegliwości.
Alergia i astma
czerwona cebula – kwercetyna
brokuły – witamina C
papryka i papryczka chili – witamina C
Cukrzyca
szparagi – błonnik
olej rzepakowy – tłuszcze jednonienasycone
oliwa z oliwek – tłuszcze jednonienasycone
papryka – witamina C
brokuły – witamina C
Drożdżyca
czosnek – allicyna
karczochy – fruktooligosacharydy
cebula – fruktooligosacharydy
Choroby serca
szparagi – kwas foliowy
szpinak – kwas foliowy
marchewka – błonnik rozpuszczalny
Choroby zębów i jamy ustnej
seler naciowy – błonnik nierozpuszczalny
sałata – błonnik nierozpuszczalny
papryka i papryczka chili – witamina C
Obniżona odporność
marchewka – karotenoidy
bataty – karotenoidy
pomidory – karotenoidy
cebula – flawonoidy
papryka i papryczka chili – witamina C
Osteoporoza
młoda kapusta – wapń
papryka i papryczka chili – witamina C
jarmuż – witamina K
szpinak – witamina K
Problemy skórne
brokuły – przeciwutleniacze
marchewka – przeciwutleniacze
pomidory – przeciwutleniacze
szparagi – beta-karoten
bataty – beta-karoten
dynia – beta-karoten
ziemniaki – witamina B6
Profilaktyka nowotworowa
czosnek – związki siarki
cebula – związki siarki
marchewka – beta-karoten
bataty – beta-karoten
brokuły – flawonoidy, glukozynolaty
szparagi – kwas foliowy
buraki – kwas foliowy
szpinak – kwas foliowy
brukselka – glukozynolaty
kapusta – glukozynolaty
pomidory – likopen
pieczarki – selen
papryka – witamina C
Stres
brokuły – wapń
młoda kapusta – wapń
szparagi – kwas foliowy
groch – kwas foliowy, tryptofan
sałata – kwas foliowy
rzepa – tryptofan
Udar mózgu
brokuły – wapń
szparagi – błonnik
buraki – błonnik
cebula – flawonoidy
Wysoki poziom cholesterolu
cebula – flawonoidy
pomidory – likopen
marchewka – błonnik rozpuszczalny
czosnek – związki siarki
Wysokie ciśnienie krwi
brokuły – wapń
warzywa liściaste – wapń
szparagi – błonnik
papryka – witamina C
Zwyrodnienie plamki żółtej
marchewka – beta-karoten
szpinak – beta-karoten
dynia – beta-karoten
młoda kapusta – luteina i zeaksantyna
papryka i papryczka chili – luteina i zeaksantyna
szpinak – luteina i zeaksantyna
bataty – luteina i zeaksantyna
pomidory – likopen
brokuły – witamina C
Fot. Shutterstock