Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Szybkie sposoby na sałatki

Szybkie sposoby na sałatki

Jedzenie urozmaicone sałatkami jest bardziej kolorowe, zdrowe i dostarcza więcej składników odżywczych. Proponowane tu sałatki można zestawiać z mięsem lub rybą.

Znane i lubiane

Te trzy sałatki wymagają wprawdzie trochę gotowania, ale można wykorzystać ziemniaki, makaron lub ryż pozostałe z poprzedniego dnia – podczas przyrządzania obiadu wystarczy ugotować ich nieco więcej niż zwykle.

Sałatka ziemniaczana
Przekroić na pół 3 małe młode ziemniaki i wrzucić do małego garnka. Zalać zimną wodą i zagotować pod przykryciem. Uchylić pokrywkę. Gotować ziemniaki 10 minut, aż będą miękkie, a następnie odcedzić i ostudzić. Wymieszać starannie łyżkę majonezu z łyżką kwaśnej śmietany. Dodać pokrojoną dymkę. Doprawić sos do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Można dodać trochę musztardy z całymi ziarnami gorczycy lub drobno posiekanego korniszona. Polać ziemniaki sosem i delikatnie wymieszać.

Sałatka z makaronem
Wrzucić 1/2 szklanki (około 90 g) makaronu penne lub fusilli do garnka z wrzątkiem i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al dente (jeśli używamy makaronu z poprzedniego dnia, należy odmierzyć szklankę). Przelać zimną bieżącą wodą i starannie odcedzić. Wrzucić do miski. Dodać 4 drobno pokrojone pomidorki koktajlowe cherry, łyżkę posiekanych oliwek bez pestek, 2 łyżki drobno pokrojonych suszonych pomidorów i łyżkę posiekanej świeżej bazylii. Wymieszać delikatnie z łyżką oliwy z oliwek i 2 łyżeczkami białego octu winnego. Podawać, gdy makaron wystygnie.

Sałatka ryżowa
Wrzucić 1/4 szklanki białego długoziarnistego ryżu do garnka z wrzątkiem i gotować 10 minut (ugotowanego ryżu potrzeba 3/4 szklanki). Na 2 minuty przed końcem gotowania dodać 2 łyżki mrożonej kukurydzy. Odcedzić ryż i wrzucić do miski. Dodać 2–3 łyżeczki soku z cytryny i 2 łyżeczki oliwy. Wymieszać. Wrzucić 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki, 1/4 pokrojonego w kostkę ogórka i 1/4 pokrojonej w kostkę czerwonej papryki. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Klasyczne i smaczne

Salsa pomidorowa
Wymieszać w misce pokrojony w drobną kostkę pomidor, bez gniazd nasiennych, z ½ posiekanej dymki, łyżką posiekanej świeżej kolendry, łyżeczką posiekanej świeżej mięty i łyżką soku z limonki. Dodać po szczypcie mielonej kolendry i mielonego kminu rzymskiego (w przypadku podwójnej porcji nie zwiększać ilości soku z limonki). Odstawić salsę na 30 minut, aby smaki się przegryzły. Tuż przed podaniem doprawić sałatkę do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Tabbouleh
Wsypać do miski 2 łyżki kaszy pszennej bulgur i zalać taką ilością wrzątku, by całkowicie przykryć kaszę. Odstawić na 15 minut, aby napęczniała, po czym odcedzić. Przełożyć na ściereczkę, ścisło zawinąć i odcisnąć. Wrzucić do miski. Dodać 1/2 wypestkowanego, drobno pokrojonego pomidora, 1/4 pokrojonego w drobną kostkę ogórka, 2 łyżeczki posiekanej świeżej mięty, 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, 1/2 drobno posiekanej dymki, 2 łyżeczki oliwy z oliwek i łyżkę soku z cytryny. Wymieszać sałatkę i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Coleslaw
Wrzucić do miski po 1/4 szklanki poszatkowanej białej i czerwonej kapusty lub 1/2 szklanki kapusty jednego rodzaju. Dodać 2 łyżki grubo startej marchewki i drobno posiekaną dymkę. Przygotować sos z łyżki majonezu i łyżeczki soku z cytryny. Polać nim warzywa i wymieszać. Doprawić sałatkę do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać od razu lub przykryć i wstawić do lodówki. Wyjąć z niej tuż przed podaniem.

Mizeria
Przekroić ogórek wzdłuż na pół, usunąć łyżeczką pestki. Pokroić warzywo ukośnie w plasterki i wrzucić do miski. Wymieszać łyżkę jogurtu greckiego z łyżeczką oliwy z oliwek, łyżeczką posiekanego koperku i 1/2 pokrojonej dymki. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Polać ogórki jogurtem i delikatnie wymieszać. Podawać od razu lub przykryć i wstawić do lodówki. Wyjąć z niej tuż przed podaniem.

Surówka z marchewki
Wsypać łyżkę orzeszków piniowych na małą nieprzywierającą patelnię i prażyć bez tłuszczu na średnim ogniu około 3 minut, aż lekko się przyrumienią. Dodać 2 łyżeczki rodzynek koryntek oraz łyżkę soku z pomarańczy. Wymieszać i przełożyć do miski. Dodać startą marchewkę, 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki i 2 łyżeczki oliwy z oliwek. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, po czym starannie wymieszać surówkę. Podawać od razu lub przykryć i wstawić do lodówki. Wyjąć tuż przed podaniem.

Fot. Shutterstock

5/5 - (2 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x