Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Szczawik bulwiasty bez tajemnic

Szczawik bulwiasty bez tajemnic

Szczawik można smażyć, piec lub gotować. Ma wyjątkowy smak, słodszy i jednocześnie bardziej cierpki niż ziemniak. Nie trzeba go obierać. Liście można po ugotowaniu zjeść jako warzywny dodatek do dania głównego.

Uprawa

Szczawik uprawia się podobnie jak ziemniaki. Lubi glebę o dobrej przepuszczalności. Zalecany do uprawy w Polsce. Rośnie na wysokość 20–30 cm i tworzy zwarte kępy przypominających koniczynę liści na mięsistych łodygach. Ma pojedyncze żółte kwiaty. Pod ziemią wypuszcza grupy jajowatych bulwek kłączowych o długości 10–12 cm, zwykle koloru różowego, pomarańczowego lub kremowego ze szkarłatnymi oczkami. Bulwy sadzi się wiosną, na głębokości 5 cm, w odstępach 3 cm. Jeśli liście zniszczy mróz, bulwy wypuszczą nowe pędy i szczawik nadal będzie rodził.

Problemy

Czasami na młodych liściach pojawiają się mszyce, które wystarczy po prostu zgniatać.

Zbiory

Bulwy zaczynają powstawać po 4 miesiącach, a po 6 miesiącach – późną jesienią lub zimą, kiedy obumrą liście, są gotowe do zbioru. Bulwy pozostawione w ziemi przetrwają mrozy i wypuszczą nowe pędy na wiosnę. Po wyjęciu z ziemi należy położyć bulwy na słońcu, aby schły przez kilka dni i zrobiły się słodsze; trzeba jednak zabezpieczyć je przed mrozem. Szczawik można przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka miesięcy. Jeśli chcemy zasadzić warzywo ponownie na wiosnę, wystarczy włożyć kilka bulw do pudełka z suchym piaskiem lub trocinami i odstawić w suche, ciemne miejsce.

Kupowanie i przechowywanie

Należy wybierać jędrne szczawiki i przechowywać je w papierowej torebce w chłodnym, ciemnym miejscu.

Właściwości zdrowotne

Niewielka bulwa to bogate źródło witaminy C. Dostarcza także cynku, witaminy B12 oraz żelaza. Według najnowszych badań, białko znajdujące się w szczawiku może mieć działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.

Szczawik pieczony w miodzie

Najlepiej podawać jako dodatek do pieczonego mięsa, kurczaka lub ryby. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Umyć i osuszyć 500 g bulw szczawika. Rozłożyć pojedynczą warstwą w brytfannie i skropić 1 łyżką oliwy z oliwek. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, a potem starannie wymieszać. Piec 40 minut, aż będą miękkie; w czasie pieczenia dwukrotnie zamieszać, żeby nie przywarły. Skropić 1 łyżką miodu i dodać 1 łyżkę świeżo startego imbiru. Zamieszać, aby wszystkie składniki się dobrze połączyły i piec jeszcze 2 minuty, uważając, aby miód się nie przypalił.

Fot. Shutterstock

4.5/5 - (6 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x