Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Substancje hamujące starzenie

Substancje hamujące starzenie

Zróżnicowana, pełnowartościowa dieta dostarcza substancji odżywczych, dzięki którym można dłużej czuć się i wyglądać młodziej. Poniżej znajduje się omówienie najważniejszych z nich.

Białka

Nasze mięśnie, narządy i skóra są zbudowane z białek, nieodzownych dla procesów wzrostu i zdrowienia. Wraz z wiekiem, w celu zminimalizowania utraty masy mięśniowej i lepszej kontroli wagi, zaleca się stopniowo zwiększać spożycie produktów, które są źródłem tych związków. Niektóre pokarmy, takie jak mięso, drób, ryby, owoce morza, jajka, nabiał, soja i ziarno quinoa (komosa ryżowa), dostarczają kompletnych białek, a inne aminokwasów, z których te związki powstają.

Wapń

Jego zalecane spożycie rośnie z wiekiem. Ten pierwiastek odpowiada za gęstość tkanki kostnej, jest też niezbędny do prawidłowego funkcjonowania nerwów i mięśni. Główne jego źródło stanowi nabiał, a dość duże ilości znajdują się w orzechach i nasionach, zielonych warzywach liściastych, rybach z puszki i w niektórych produktach sojowych.

Witamina D

Ma ogromny wpływ na kości i odporność. Powstaje w organizmie pod wpływem promieniowania słonecznego. Trzydziestominutowy spacer pod gołym niebem zimą lub dziesięciominutowy latem zapewni dostateczną jej dawkę.

Kwasy tłuszczowe omega-3

Trwają badania nad ich właściwościami przeciwzapalnymi i skutecznością w leczeniu schorzeń stawów oraz mięśni i nadciśnienia tętniczego. Przewlekłe stany zapalne są jednym z czynników prowadzących do przedwczesnego starzenia się.

Jod

Występuje w glonach, owocach morza i we wzbogaconej nim soli. Ma znaczący wpływ na funkcjonowanie mózgu i reguluje działanie tarczycy. Objawem niedoczynności tego organu jest niski poziom energii i przyrost masy ciała.

Witamina B6

Skutkiem jej niedoboru jest często bezsenność i drażliwość. Dobrym źródłem tej poprawiającej nastrój witaminy są pełne ziarna, orzechy i ryby.

Kwas foliowy

Niedobór kwasu foliowego powoduje osłabienie, utratę apetytu, kłopoty z pamięcią, bezsenność i anemię. Bogate w tę witaminę są zielone warzywa liściaste oraz strączkowe, awokado, pomarańcze i brokuły.

Witamina B12

Zbyt mała jej ilość w organizmie jest powodem niedokrwistości. Związek ten występuje tylko w pokarmach pochodzenia zwierzęcego, czyli w mięsie, rybach i owocach morza oraz w nabiale. Wbrew często spotykanym opiniom, grzyby i spirulina nie zawierają tej witaminy w formie przyswajalnej przez organizm.

Fitoestrogeny (izoflawony)

Występują głównie w roślinach strączkowych (zwłaszcza w produktach sojowych) i siemieniu lnianym. Podobnie jak estrogen, łagodzą uderzenia gorąca i inne objawy menopauzy.

Witamina K

Ma ogromny wpływ na prawidłową krzepliwość krwi i stan kości. Najwięcej dostarczają jej zielone warzywa liściaste, a więc szpinak i różnego rodzaju sałaty.

Przeciwutleniacze

Dotychczas odkryto ogromną liczbę rozmaitych przeciwutleniaczy o różnych właściwościach. Poniżej znajduje się opis najważniejszych.

WITAMINA C (kwas askorbinowy) bierze udział w procesie usuwania toksyn z organizmu, wzmacnia odporność, a także wspomaga wchłanianie żelaza i witaminy E. Pod wpływem stresu wzrasta zapotrzebowanie na tę substancję, a jej niedobór powoduje choroby skóry i dziąseł, zaburzenia nastroju i bóle stawów. Najlepszym jej źródłem są owoce oraz warzywa.
WITAMINA E Niezbędna dla skóry i komórek. Bogatym jej źródłem są orzechy i nasiona (jak również wytwarzane z nich oleje), awokado i zielone warzywa liściaste.
WITAMINA A Beta-karoten jest obecną w roślinach prowitaminą witaminy A (niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania skóry oraz narządów wzroku i słuchu). Działa również jako przeciwutleniacz, podobnie jak inne substancje należące do rodziny karotenoidów. Występuje w zielonych i pomarańczowych warzywach i owocach, takich jak szpinak, brokuły, marchew, pomarańcze, bataty i morele.
SELEN Szczególnie bogate w tę substancję, istotną dla właściwego funkcjonowania układu odpornościowego w organizmie, są orzechy brazylijskie. Innym dobrym jej źródłem są ryby i owoce morza, pełne ziarna i nasiona.
CYNK Ten mikroelement przyspiesza procesy gojenia skóry i wspaniale wspomaga układ odpornościowy. Najbogatsze w cynk są mięczaki, takie jak ostrygi i małże. Dużo jest go również w chudym czerwonym mięsie (na przykład w wołowinie), nasionach i warzywach strączkowych.

Koenzym Q10

Jest ważnym elementem układu energetycznego każdej komórki. Jego stężenie w organizmie zmniejsza się z wiekiem. Uważa się, że zażywanie go w postaci suplementów może przedłużać życie i chronić przed chorobami przewlekłymi. Najwięcej dostarczają go mięso, w tym drób, ryby, podroby, a także oliwa z oliwek, soja i oleje tłoczone na zimno z nasion i ziaren.

Fot. Shutterstock

5/5 - (1 vote)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x