Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Sosy do sałatek

Sosy do sałatek

Sosów należy używać dość oszczędnie. Najlepiej podawać je oddzielnie albo łączyć z sałatą dopiero przed podaniem na stół. Dzięki temu nie namoknie i będzie można zachować jej resztki do następnego posiłku.

Sos balsamiczny

Wlać do małego słoika łyżkę soku z cytryny. Dodać 2 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki oleju roślinnego, łyżeczkę sosu sojowego i szczyptę cukru. Zakręcić słoik i mocno nim potrząsać, aby składniki dobrze się połączyły. Sos świetnie nadaje się do sałaty, a także do grillowanego kurczaka i łososia.

Sos tahini

Nałożyć do słoika 2 łyżki tahini (pasty sezamowej). Dodać 2 łyżki jogurtu naturalnego, około 2 łyżek soku z cytryny i mały wyciśnięty ząbek czosnku. Zakręcić słoik i mocno nim potrząsać, aby składniki dobrze się połączyły. Podawać sos do sałatek z pieczonych warzyw.

Sos śmietanowy

Nałożyć do małej miski 3 łyżki kwaśnej śmietany. Dodać łyżeczkę posiekanego świeżego lub suszonego szczypiorku, łyżkę soku z cytryny i 1/4 łyżeczki musztardy dijon. Wlać łyżkę wody. Energicznie wymieszać składniki, aby dobrze się połączyły. Sos doskonale smakuje z gotowanymi młodymi ziemniakami oraz sałatą.

Dressing azjatycki

Wlać do małego słoika 2 łyżki soku z limonki. Dodać 11/2 łyżki sosu rybnego, 11/2 łyżki brązowego cukru i 1/2 łyżeczki posiekanej świeżej czerwonej papryczki chili. Zakręcić słoik i mocno nim potrząsać, aby składniki dobrze się połączyły. Podawać dressing do kapusty lub sałatek z makaronem, a także do ryby i kurczaka z grilla.

Dressing z boczkiem na ciepło

Pokroić plaster boczku bez skóry w krótkie, cienkie paski i usmażyć na chrupko na patelni na łyżce oliwy z oliwek. Dodać 2 łyżeczki czerwonego octu winnego i wymieszać, wykonując kilka okrężnych ruchów patelnią. Podawać na ciepło z ziemniakami i mieszanką liści różnych gatunków sałaty.

Vinaigrette

około 1/3 szklanki
Wlać do małego słoika 1/4 szklanki oliwy z oliwek. Dodać 1/2 łyżeczki musztardy dijon lub musztardy z całymi ziarnami gorczycy i około 11/2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny. Zakręcić słoik i mocno nim potrząsać, aby składniki dobrze się połączyły. Vinaigrette można przechowywać w lodówce do tygodnia.
Ten sam sos inaczej
Użyć octów smakowych, takich jak malinowy, balsamiczny czy nawet ziołowy.
Zastąpić sok z cytryny sokiem z pomarańczy lub limonki.
Użyć różnych olejów, takich jak olej z orzechów włoskich, oliwa z oliwek extra virgin lub oliwa z oliwek „light”, wymieszana z kilkoma kroplami oleju sezamowego.
Dodać posiekanych świeżych ziół, takich jak trybula, tymianek, rozmaryn, szczypiorek lub bazylia.
Dodać do sosu zmiażdżony ząbek czosnku i odstawić go na 30 minut, by smaki dobrze się przegryzły. Dzięki temu smak czosnku nie będzie zbyt intensywny.

Domowy majonez

około 1/2 szklanki
Zrobienie majonezu nie jest aż tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Warto spróbować, jeśli mamy dzięki temu oszczędzić sobie wyprawy do sklepu. Majonez własnej roboty można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do tygodnia. Wbić do małej miski żółtko. Dodać 1/2 łyżeczki musztardy dijon oraz łyżeczkę soku z cytryny. Mieszać mikserem, aż składniki dobrze się połączą. Dolewać stopniowo 1/2 szklanki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek „light”, cały czas mieszając sos. Na koniec dodać łyżeczkę soku z cytryny, sól i biały pieprz.
Majonez inaczej
Majonez czosnkowy zastąpić musztardę wyciśniętym małym ząbkiem czosnku.
Sos tatarski dodać drobno posiekaną dymkę, 2 łyżeczki posiekanych kaparów, 2 łyżeczki posiekanych korniszonów i 2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki.
Sos do owoców morza dodać 2 łyżki keczupu, 2 łyżki śmietany 18%, łyżeczkę sosu worcester i kilka kropli sosu tabasco.
Dressing wiejski dodać 1/4 szklanki maślanki, 1/4 łyżeczki suszonego koperku, szczyptę czosnku w proszku i szczyptę suszonej cebuli. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Fot. Adobe Stock

5/5 - (4 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x