Kategoria: Słowniczek dietetyczny
Dobre tłuszcze
Ze względu na złą prasę, wszelkie tłuszcze obecne w jedzeniu mogą wydawać nam się szkodliwe dla zdrowia. Nic bardziej mylnego. W rzeczywistości tłuszcz pod różnymi postaciami to niezbędny składnik pokarmowy pełniący w organizmie wiele kluczowych, ochronnych funkcji.
Cynamon w spiżarni i w apteczce
Cynamon pozyskuje się z kory cynamonowca, drzewa rosnącego w Azji, a jego właściwości lecznicze są znane i wykorzystywane od blisko 5000 lat, co oznacza, że jest on jednym z najstarszych znanych leków naturalnych. Kucharze wykorzystują jego charakterystyczny smak w potrawach zarówno słodkich, jak i słonych.
Żywność organiczna: Czy jest warta swojej ceny?
Jeszcze kilka lat temu produkty organiczne można było kupić jedynie w sklepach ze zdrową żywnością. Obecnie rynek produktów organicznych coraz szybciej rośnie w siłę. Wyraźnie widać, że konsumenci chętnie przeznaczają więcej pieniędzy na żywność organiczną, która cały czas zyskuje na jakości i różnorodności. Czy wydatek się jednak opłaca?
Dlaczego nie zawsze udaje się schudnąć
Nasze ciało funkcjonuje dzięki energii, której źródłem jest żywność. Stałą masę ciała utrzymujemy wówczas, gdy jemy dokładnie tyle, ile organizm potrzebuje do wykonywania swych funkcji. Jeżeli dostarczymy mu więcej energii, która nie zostanie zużyta, przekształca ją w tkankę tłuszczową rozmieszczaną w różnych miejscach, a my tyjemy.
Słowniczek dietetyczny. Część 4
Oto kolejna część naszego słownika dietetycznego. Tym razem litery od l do o.
Jak planować posiłki
Życie większości ludzi jest pełne zajęć i nieprzewidywalne, więc wielu z nas odsuwa odpowiedź na pytanie „co będzie na obiad?” na ostatnią chwilę. Tymczasem planowanie posiłków na cały tydzień przynosi wiele korzyści: tracimy mniej czasu robiąc zakupy, jeden uciążliwy codzienny obowiązek mamy z głowy i oszczędzamy pieniądze, kupując tylko to, czego nam potrzeba.
Warzywny arsenał
Substancje zawarte w roślinach mogą pomóc w leczeniu wielu schorzeń i zaburzeń pracy organizmu. Oto warzywa i zawarte w nich składniki, które pomagają w przypadku 16 częstych chorób.
Słowniczek dietetyczny. Część 3
Oto kolejna część naszego słownika dietetycznego. Tym razem litery od i do k.
Niepożądane reakcje na jedzenie
Czasami, bez względu na to, jak bardzo lubimy dany produkt, po jedzeniu mamy nieprzyjemne objawy. Ustalenie, czy to reakcja na jedzenie bywa trudne, a nawet jeśli już to wiemy, niełatwo stwierdzić, który produkt ją spowodował.
Anatomia nuggetsa z kurczaka
Symbolem współczesnego przemysłu przetwórczego mogą być nuggetsy z kurczaka. Wymyślone w latach 50. ubiegłego wieku przez profesora żywienia na Cornell University w Stanach Zjednoczonych, kawałki panierowanego kurczaka nie od razu szturmem zdobyły świat.