Kategoria: Słowniczek dietetyczny
Przecier pomidorowy nie tylko do zupy
Wydawać by się mogło, że najzdrowsze są świeże pomidory. Naukowcy odkryli jednak, że jeden z najważniejszych ich składników o działaniu ochronnym – karotenoid likopen – występuje w znacznie większych ilościach w produktach z przetworzonych pomidorów, a zwłaszcza w przecierze pomidorowym.
10 leczniczych ziół i przypraw
Nikt nie zaprzeczy, że zioła i przyprawy nadają potrawom charakterystyczny kolor i aromat. Mało kto jednak wie, że czerwone, żółte i brązowe proszki, którymi posypuje się jedzenie – nie mówiąc już o świeżych ziołach – mają dobroczynny wpływ na zdrowie.
Cała prawda o specjalnym zapotrzebowaniu na węglowodany
Niektóre choroby wymagają szczególnego spożycia węglowodanów.
Pestki i nasiona ochronią przed nowotworem
Pestki dyni, słonecznika i nasiona sezamu zawierają bardzo duże ilości fitosubstancji, które chronią przed nowotworami, chorobą wieńcową, zaćmą, zespołem przewlekłego zmęczenia oraz zwyrodnieniem plamki żółtej.
Szałwia w spiżarni i apteczce
Zioło, które dodaje się w dużej ilości do nadzienia indyka, jest od dawien dawna cenione za właściwości lecznicze. Naukowa nazwa szałwii, Salvia officinalis, pochodzi od łacińskiego słowa salvus, czyli ocalony. Nie bez powodu.
Zdrowe odżywianie. Jak radzić sobie w restauracji?
Nie ma powodu, abyśmy odmawiali sobie wyjścia do restauracji na obiad lub kolację. Musimy jednak wiedzieć, co jemy. Dlatego dobrze jest zadzwonić wcześniej i zapytać, jakie oferuje menu.
Oliwa z oliwek – najzdrowszy tłuszcz
Wyciśnijmy oliwkę, a otrzymamy jeden z najzdrowszych tłuszczów na świecie. Mimo to oliwa z oliwek stanowi zaledwie 3 proc. światowego spożycia olejów.
Suplementy diety – czy są nam potrzebne?
Miliony Polaków stosują suplementy diety. Cieszą się one coraz większą popularnością, mimo że naukowcy wciąż pracują nad udowodnieniem ich zdrowotnych właściwości. Skuteczność suplementów zależy od ilości substancji odżywczych, które już przyjmujemy w codziennej diecie, a także od czynników wpływających na wchłanianie substancji odżywczych i metabolizm.
Jedzenie na dobry nastrój
Samopoczucie może nam popsuć wiele drobiazgów, na które często nie mamy wpływu. Na co w takim razie mamy wpływ? Na drobne posunięcia, które poprawią nam nastrój, ilekroć pojawiają się przeszkody. Chociaż wchodząc do kuchni, nie możemy oczekiwać, że natychmiast odzyskamy dobry humor, to kilka produktów ze spiżarni pomoże nam spojrzeć na życie optymistycznie.
Gorczyca – przyprawa która leczy
Z nasion tej liściastej kuzynki brokułów i kapusty wytwarza się bardzo popularną przyprawę. Ma ona jednak więcej zalet niż tylko ostry, pobudzający apetyt smak. Znachorzy i medycy wiedzą już od dawna, że gorczyca rozrzedza śluz, dzięki czemu ułatwia oddychanie w czasie grypy lub przeziębienia. Zawiera też rozmaite związki o niezwykłych, uznanych właściwościach leczniczych.