Kategoria: Słowniczek dietetyczny

Nietolerancja pokarmowa
Dla większości osób jedzenie jest źródłem przyjemności. Jednak u niektórych hojność natury powoduje przykre efekty uboczne z reguły nietolerancję pokarmową) lub nawet reakcje zagrażające życiu (zwykle związane z alergią). Rozwiązaniem jest zapełnianie talerza innym, równie pożywnym jedzeniem.

Sposób na dłuższe, zdrowsze życie
Czy nam się to podoba, czy nie, z każdą minutą stajemy się starsi. Nie oznacza to, że automatycznie pogarsza się jakość naszego życia i że czerpiemy z niego mniej przyjemności.

Jak to robić w praktyce – zdrowa dieta cukrzyka
Chęć wejścia na drogę zdrowego odżywiania się to jedno, ale konsekwentne podążanie nią, to co innego. Wymaga to dyscypliny, oraz poznania pewnych sposobów, które ułatwią przygotowywanie jadłospisu.

Zdrowe przekąski
Podjadanie między posiłkami może być częścią zdrowej diety. Trzeba tylko uważać na to, co i dlaczego jemy – sporą rolę odgrywają tu emocje.

Cukier i słodziki
Cukier rafinowany pojawił się na naszych stołach w szesnastym wieku, ale szybko stał się jednym z podstawowych produktów.

Kiedy jemy więcej niż powinniśmy
Jest oczywiste, że na wzrost występowania otyłości oddziałują nie tylko geny i brak silnej woli. Czynniki te bowiem nie zmieniają się, a mimo to odsetek otyłych stale wzrasta. Powodem jest tzw. toksyczne otoczenie, które sprawia, że jemy nie dlatego, że jesteśmy głodni, lecz dlatego, że atakują nas bodźce zewnętrzne.