Kategoria: Słowniczek dietetyczny
Znaczenie świeżości
Jedną z najważniejszych cech żywności wysokiej jakości jest jej świeżość. Niektóre produkty, takie jak herbatniki, czekolada, płatki zbożowe, makaron czy nasiona warzyw strączkowych, można przechowywać przez wiele miesięcy, zwykle w temperaturze pokojowej. Świeżość żywności łatwiej się psującej – mięsa, ryb, nabiału, jajek, warzyw i owoców – ma o wiele większe znaczenie.
Jedzenie, które dodaje energii
Kiedy upewnimy się, że podłożem naszego zmęczenia nie jest żadna poważna choroba, możemy spróbować wspomóc się odpowiednim żywieniem. Często wystarczy zwykła, prosta z pozoru zmiana diety, aby organizm otrzymał potrzebną dawkę energii.
Cytryna sposobem na odporność
Kwaśna mina to niejedyny skutek przeżucia plasterka cytryny. Owoc cytryny zawiera wiele związków leczniczych, które podnoszą odporność, wzmacniają naczynia krwionośne i przyspieszają gojenie. Mogą też hamować zmiany w komórkach, które prowadzą do raka. Szklanka gorącej wody ze sporą ilością soku wyciśniętego z cytryny i łyżką miodu to doskonały eliksir na bolące gardło. Ten owoc jest też niezbędnym składnikiem wielu domowych syropów na kaszel i własnej roboty środków do pielęgnacji urody.
Zdrowa słodycz lukrecji
Lukrecja zawdzięcza swoją wyjątkową słodycz glicyryzynie, która jest od 30 do 50 razy słodsza niż sacharoza. Lukrecja już od czasów starożytnych ceniona była nie tylko za smak, lecz także właściwości zdrowotne.
Chrzan – niezastąpiony w kuchni i w apteczce
Chrzan podajemy do ryby i kurczaka w galarecie oraz do wędlin, ale pewnie nigdy nie myślimy o nim jako o skutecznym leku na przeziębienie. Kiedy dotknie nas zakażenie dróg oddechowych, warto sięgnąć po tarty chrzan i przekonać się, jak doskonale ten wywołujący łzawienie oczu korzeń pomoże na zatkany nos.
Zmniejszmy porcje
Idealny posiłek to taki, podczas którego otrzymujemy rozsądnie określoną porcję niezwykłej i smacznej potrawy. Po jej spożyciu nie powinniśmy czuć ani przejedzenia, ani głodu. Powinniśmy być syci i zadowoleni.
Rośliny wodne
Uprawianie jadalnych roślin wodnych to doskonała propozycja dla osób, które mają w ogrodzie oczko wodne. Niektóre z omawianych gatunków nie potrzebują nawet zbiornika wodnego – dobrze rosną na podłożu błotnistym lub o słabej przepuszczalności.
Mleko i jogurty w zdrowej diecie
Nabiał dostarcza wielu substancji odżywczych. Niestety, jeśli jest produkowany na skalę przemysłową, jego wartość odżywcza i wpływ na organizm może budzić wątpliwości.
Jak rozstać się z niezdrowym jedzeniem
Jeśli nie podoba ci się to, co widzisz w lustrze albo jeśli często czujesz zmęczenie lub łapiesz przeziębienie, być może jesteś ofiarą spisku pięciu żywieniowych wrogów.
Kubek ciepłego mleka na bezsenność
Produkty, które, najlepiej się spisują w walce z bezsennością, wspomagają wytwarzanie substancji chemicznych odpowiedzialnych za relaks organizmu, który z kolei ułatwia spokojny sen. W połączeniu z dużą liczbą ćwiczeń i choćby niewielkim zmniejszeniem stresu, mogą być przepustką do krainy słodkich snów.