Kategoria: Słowniczek dietetyczny

Niepożądane reakcje na jedzenie
Czasami, bez względu na to, jak bardzo lubimy dany produkt, po jedzeniu mamy nieprzyjemne objawy. Ustalenie, czy to reakcja na jedzenie bywa trudne, a nawet jeśli już to wiemy, niełatwo stwierdzić, który produkt ją spowodował.

Anatomia nuggetsa z kurczaka
Symbolem współczesnego przemysłu przetwórczego mogą być nuggetsy z kurczaka. Wymyślone w latach 50. ubiegłego wieku przez profesora żywienia na Cornell University w Stanach Zjednoczonych, kawałki panierowanego kurczaka nie od razu szturmem zdobyły świat.

Zwalczanie stanów zapalnych za pomocą odpowiedniej diety – nowe powody stosowania starych zasad
Aby jeszcze skuteczniej wygasić stany zapalne w organizmie – oprócz zmiany rodzaju oleju używanego w kuchni oraz pozbycia się tłuszczów trans – warto stosować się do pewnej, nieobcej nam rady. Osoby, które utrzymują prawidłową masę ciała, unikają tłuszczów nasyconych, jedzą dużo owoców i warzyw, żyją dłużej, bo unikają stanów zapalnych. Do tego warto jeszcze dodać nieco nowsze zalecenie – mądrze wybierajmy węglowodany.

Lepsze tłuszcze, lepsze zdrowie
Czy zjadamy wystarczającą ilość tłuszczów? Kilka lat temu takie pytanie brzmiałoby dziwacznie, ale dziś wielu naukowców i ekspertów od żywienia uważa, że kwasy jedno- i wielonienasycone muszą znaleźć się w każdym przepisie na zdrowe odżywianie.

Co kryje chleb
Współczesne pieczywo to doskonały przykład podstawowego produktu spożywczego, który podczas oczyszczania i przetwarzania traci wiele naturalnych, korzystnych dla zdrowia właściwości. Wartość odżywcza bochenka chleba może się znacznie różnić, w zależności od tego, co znajduje się w środku i jak jest produkowany.

Dieta dla cukrzyków: nie za słodko
Cukrzyca należy do głównych problemów zdrowotnych współczesnego świata. Według niektórych specjalistów stała się już epidemią.