Kategoria: Słowniczek dietetyczny

Słowniczek dietetyczny. Część 6
Dziś zajmiemy się literkami t i u.

Prebiotyki i probiotyki. Pożyteczne bakterie
Rodzimy się bez bakterii, lecz w krótkim czasie kolonizują one nasz układ trawienny i już po dwóch tygodniach mamy ich dużą populację. Zostają z nami do końca życia. Są pożyteczne, dbają o prawidłowe funkcjonowanie jelit. Gdy ich liczba się zmniejszy, na przykład podczas kuracji antybiotykowej, mogą rozmnożyć się szkodliwe bakterie, wywołując dolegliwości trawienne i inne problemy zdrowotne.

Kawa dla zdrowia
Kawa dzięki bogatemu aromatowi i właściwościom pobudzającym oraz orzeźwiającym jest najpopularniejszym napojem na świecie, szczególnie o poranku. Do niedawna eksperci nie byli zgodni, czy jest zdrowa, badania dowodzą jednak, że jej umiarkowane spożycie może być korzystne dla zdrowia psychicznego i fizycznego. Wyciąg z surowych zielonych ziaren kawy może przyspieszyć proces odchudzania.

Słowniczek dietetyczny. Część 5
W następnej części słownika dietetycznego omawiamy litery od p do s.

Dobre tłuszcze
Ze względu na złą prasę, wszelkie tłuszcze obecne w jedzeniu mogą wydawać nam się szkodliwe dla zdrowia. Nic bardziej mylnego. W rzeczywistości tłuszcz pod różnymi postaciami to niezbędny składnik pokarmowy pełniący w organizmie wiele kluczowych, ochronnych funkcji.

Cynamon w spiżarni i w apteczce
Cynamon pozyskuje się z kory cynamonowca, drzewa rosnącego w Azji, a jego właściwości lecznicze są znane i wykorzystywane od blisko 5000 lat, co oznacza, że jest on jednym z najstarszych znanych leków naturalnych. Kucharze wykorzystują jego charakterystyczny smak w potrawach zarówno słodkich, jak i słonych.