Kategoria: Słowniczek dietetyczny
Jakie tłuszcze są dobre?
Panuje powszechne przekonanie, że nasycone kwasy tłuszczowe, które zwykle w temperaturze pokojowej mają stałą konsystencję, to głównie produkty pochodzenia zwierzęcego, czyli mięso lub nabiał (na przykład mleko, masło i ser). Gdy będziemy spożywać ich za dużo, może nam grozić mnóstwo chorób przewlekłych.
Jedzenie, wspaniałe jedzenie!
Jedzenie może sprawiać ogromną przyjemność, lecz jego podstawowa rola jest o wiele ważniejsza. To nasze paliwo zapewniające dobre samopoczucie i siłę. Nigdy dotąd w historii wybór pożywienia nie miał tak dużego wpływu na ludzkie zdrowie.
Jedz odpowiednio do wieku
nasz organizm ma różne potrzeby żywieniowe na poszczególnych etapach. Należy więc dostosować dietę tak, aby owym potrzebom sprostać i w ten sposób zmniejszyć czynniki ryzyka chorób, zapobiec nadwadze oraz korzystnie wpłynąć na zdrowie i samopoczucie.
Co naprawdę kryją w sobie słodycze
Tak naprawdę wcale ich nie potrzebujemy. Jeśli będziemy sięgać po nie od czasu do czasu, przyjemność będzie nawet większa.
Jedzenie w restauracji i na wynos
Oferta w restauracjach, barach i kawiarniach często jest niezbyt zdrowa – potrawy zawierają mnóstwo nasyconych kwasów tłuszczowych, soli, cukru i kalorii. Gdy przejmiemy kontrolę nad tym, co wybieramy, jedzenie poza domem stanie się nie tylko zdrowe, ale również jeszcze przyjemniejsze. Próbujmy więc różnych potraw, ale dbajmy o to, żeby były jak najbardziej wartościowe.
Dżemy, galaretki i inne produkty do smarowania
Pierwsze dżemy pojawiły się już w czasach starożytnych – w ten sposób konserwowano owoce, które inaczej szybko by się zepsuły.
Dodatki do żywności
Dodatki stanowią integralną część procesu konserwowania i przetwarzania żywności. O ile rzeczywiście możemy niepokoić się składem dostępnych produktów, niewątpliwie są dziś bezpieczniejsze dla zdrowia niż wtedy, kiedy nie było jeszcze tak wielu przepisów i obostrzeń prawnych dotyczących przetwarzania żywności.
Mięso na cenzurowanym
Coraz więcej osób jedzących mięso chce jeść go mniej. W kulturze zachodniej przejście na wegetarianizm to zwykle kwestia zdrowia lub etyki, natomiast w krajach takich jak Indie ludzie są wegetarianami z powodów kulturowych i religijnych.
Czy czegoś ci brakuje?
To bardzo proste: dzięki zdrowej, zrównoważonej i pożywnej diecie możemy żyć dłużej i zwiększyć swoje szanse na uniknięcie chorób przewlekłych.
Superoczyszczone… ale daleko im do tych z pola
Badania dowodzą, że im bliżej żywności do naturalnej, świeżej postaci, tym jest bardziej pożywna i zdrowsza. Przyzwyczailiśmy się jednak, że produkty spożywcze są dostępne i wygodne w użyciu. Rozwija się przemysł, za sprawą którego naturalne płody rolne zmieniają się w kuszący i często niedrogi towar.