Kategoria: Słowniczek dietetyczny
Śmietana, masło i ser jako elementy zdrowej diety
To produkty o wysokiej wartości odżywczej, lecz jednocześnie stosunkowo dużej zawartości tłuszczu. Są bardzo smaczne, ale należy zachować umiar.
Słowniczek dietetyczny. Część 1
Oto podstawowe wiadomości i wyjaśnienia najważniejszych terminów dotyczących żywności i żywienia. Pozwolą one lepiej poruszać się w skomplikowanej dziedzinie wiedzy, jaką jest dziś dietetyka.
Korzyści zdrowotne płynące z jedzenia ryb i owoców morza
Ryby to jeden z najlepszych rodzajów pożywienia, po który warto sięgać dla zdrowia – skarbnica substancji odżywczych.
Nierafinowany cukier: czyżby błędny wybór?
Czy powinniśmy płacić drożej za nierafinowany cukier? Tak, jeśli nam smakuje i podoba nam się jego wygląd. Nie wierzmy jednak w to, że jest bardziej odżywczy czy „kompletny” niż stary dobry cukier kryształ.
Jak zdrowy jest sok owocowy?
Wybór soków owocowych na rynku jest ogromny. Niektóre wzbogaca się witaminami i składnikami mineralnymi. Zdaniem dietetyków, szklanka soku może nawet liczyć się jako jedna z pięciu zalecanych dziennie porcji warzyw i owoców, lecz nie łudźmy się: bez względu na markę, sok z reguły będzie zawierał mniej witamin, błonnika, fitozwiązków, a więcej cukru niż świeży owoc w całości.
Dobroczynne działanie herbaty
Herbata to najpopularniejszy na świecie napój bezalkoholowy oraz jedno z najbogatszych źródeł przeciwutleniaczy w przyrodzie (bogatsze nawet od owoców i warzyw).
Herbatniki mogą być zdrową przekąską
Pijąc herbatę czy kawę, często sięgamy po herbatniki. Większość z nich wypieka się z mąki oczyszczonej z dodatkiem cukru, syropu glukozowego, oleju palmowego, soi, tłuszczów trans, soli i sztucznych dodatków. Trudno je zatem nazwać zdrowymi.
Diety oczyszczające
Modne są dziś tak zwane detoksy, czyli diety oczyszczające. Są one bardzo restrykcyjne i wymagają niespotykanych zestawień produktów. Większość polega na pełnym lub częściowym poście i „wypłukiwaniu” toksyn poprzez picie bardzo dużych ilości wody i herbatek ziołowych.
Ziarna zbóż w zdrowej diecie
Ziarna zbóż i ryż to podstawowe składniki tysięcy potraw na całym świecie. Wiele z nich jest obecnie w znacznym stopniu przetwarzana, co obniża zawartość błonnika i innych substancji odżywczych.
A jeśli nie jem mięsa?
Stosujący rozsądnie zaplanowaną dietę wegetarianie dostarczają organizmowi mnóstwa dobrej jakości białka. Dobre źródło to jajka i nabiał (oczywiście nie dotyczy to wegan). Dużo białka zawiera też soja, orzechy, nasiona, pełne ziarno, warzywa strączkowe i soczewica. Najlepiej łączyć różne źródła.