Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Rośliny wodne

Rośliny wodne

Uprawianie jadalnych roślin wodnych to doskonała propozycja dla osób, które mają w ogrodzie oczko wodne. Niektóre z omawianych gatunków nie potrzebują nawet zbiornika wodnego – dobrze rosną na podłożu błotnistym lub o słabej przepuszczalności.

Uprawa

Rośliny wodne umieszcza się w pełnym słońcu w oczku wodnym z włókna szklanego, dole wykopanym w ziemi i pokrytym elastyczną gumową wkładką, starej wannie albo starym zlewie. Należy użyć mieszanki ziemi do doniczek i ziemi ogrodowej, a z wierzchu posypać żwirem. Ważne jest także, aby dbać o ekosystem wodny, czyli zasadzić odpowiednią ilość roślin natleniających.

Paciorecznik jadalny (Canna edulis)

Wytrzymała roślina wieloletnia tworząca kępy i wypuszczająca jadalne podziemne bulwy. Dzięki swym 2-metrowym łodygom z dużymi zielonymi liśćmi i czerwonymi kwiatami stanowi piękną ozdobę. Najsmaczniejsze są bulwy zebrane po około 6 miesiącach, zanim zrobią się włókniste. Bulwy, stanowiące niegdyś podstawowe pożywienie Inków, można spożywać na surowo, lecz zazwyczaj obiera się je i dodaje do potraw stir-fry, gotuje w wodzie lub piecze zamiast ziemniaków. Można je także mielić na mąkę, często mylnie nazywaną mąką arrarutową. Młode liście można po ugotowaniu spożywać jako warzywny dodatek do dania głównego. Roślina, z której otrzymuje się mąkę arrarutową, używaną do deserów, rosołu i sosów, to maranta trzcinowa (Maranta arundinacea). Gdy łodygi oraz liście żółkną i obumierają, bulwiaste rozłogi są gotowe do zbioru. Można je spożywać na surowo, gotować w wodzie lub piec, chociaż niestety są bardzo włókniste.

Lotos orzechodajny (Nelumbo nucifera)
Nazywany także nurzykłąbem orzechodajnym Wodna roślina wieloletnia dorastająca do 1–1,5 m o dużych okrągłych liściach i niezwykle pięknych kwiatach. Do spożycia nadają się liście, kłącze, kwiaty i nasiona. Kupując kłącze lotosu do gotowania, należy wybierać jędrne, soczyste okazy, bez skaz i miękkich plam. Kłącze myje się, wkłada do zamykanej plastikowej torebki z wodą i przechowuje w pojemniku na warzywa w lodówce przez tydzień. Po przekrojeniu, a przed ponownym włożeniem do lodówki, należy skropić go sokiem z cytryny. Pokrojone w plasterki kłącza doskonale nadają się do urozmaicenia potraw stir-fry.

Ponikło słodkie (Eleocharis dulcis)
Nazywane także kasztanem wodnym Wodna roślina o wąskich liściach przypominających trzcinę, produkująca podziemne bulwki – części jadalne – które zbiera się pod koniec jesieni, gdy liście obumierają. Kupując kasztany wodne do gotowania, należy wybierać jędrne okazy, o niepomarszczonej skórce i bez miękkich plam. Nieobrane, świeże kasztany można przechowywać do 2 tygodni w plastikowej torebce w lodówce. Po obraniu wrzucić do zimnej wody, wstawić do lodówki i codziennie zmieniać wodę. Kasztany wodne mają słodki smak i nadają się do spożycia na surowo i po ugotowaniu – nawet wtedy zachowują chrupkość. Są bardzo często wykorzystywane w daniach kuchni chińskiej.

Rukiew wodna (Nasturtium officinale)
Rukiew wodna to wytrzymała wodna, wieloletnia roślina płożąca, której naturalnym środowiskiem są wolno płynące strumienie. Młode pędy i liście o ostrym, pieprzowym smaku są bardzo pożywne. Zawierającą dużo substancji odżywczych rukiew dodaje się do sałatek, zup i pasty jajecznej. Doskonale komponuje się z rybą i można nią też przybrać pieczoną kaczkę albo dania z sarniny czy jagnięciny. Rukiew wodną i inne liściaste rośliny wodne najlepiej kupować w sezonie. Należy wybierać świeże, nieprzywiędłe pęczki, a unikać tych z porwanymi liśćmi i zgniecionymi łodygami. Przed schowaniem do lodówki usunąć ewentualne brzydkie, zniszczone liście. Opłukać, aby pozbyć się resztek ziemi, a następnie starannie osuszyć i włożyć do otwartej plastikowej torebki wyłożonej papierowym ręcznikiem. Przechowywać do 3 dni w pojemniku na warzywa w lodówce.

Strzałka wodna (Sagittaria sagittifolia)
Do spożycia nadają się bulwy o kremowym miąższu, a także młode pędy. Bulw strzałki wodnej należy szukać w sklepach z żywnością orientalną. W przeciwieństwie do ziemniaków, bulwy strzałki niezbyt dobrze nadają się do przechowywania, dlatego trzeba je zużyć jak najszybciej. Bulw nie jada się na surowo. Po obraniu z gorzkiej skórki można je smażyć, gotować lub piec. Mają orzechowy smak podobny do ziemniaków. Rosół z kury ze strzałką wodną to chińska potrawa noworoczna. Obrane i pokrojone w kostkę bulwy możemy wrzucić do ulubionego rosołu. Usmażone na chrupko zastąpią zwykłe chipsy ziemniaczane.

Wilec wodny (Ipomoea aquatica)
Nazywany także szpinakiem wodnym często pojawia się w kuchni południowo-wschodniej Azji. Nasiona sieje się wiosną i latem. Młode liście, łodygi i czubki doskonale smakują w potrawach stir-fry lub gotowane na parze. Szpinak wodny można kupić w sklepach z żywnością orientalną. Przechowuje się go tak jak rukiew wodną, nie dłużej niż 3 dni.

Właściwości zdrowotne

Rośliny wodne zajmują wyjątkowe miejsce w medycynie naturalnej na całym świecie. Jak dowodzą najnowsze badania, paciorecznik jadalny – dawne lekarstwo na infekcje oraz reumatyzm w regionach zwrotnikowych i podzwrotnikowych – wykazuje działanie przeciwzapalne. Według tradycyjnej medycyny chińskiej, lotos usprawnia pracę wątroby, wzmacnia serce, śledzionę i żołądek. Pikantne liście rukwi wodnej służyły do neutralizowania nieświeżego oddechu i łagodzenia kaszlu, a także wspomagały oddawanie moczu oraz trawienie. Badania potwierdzają właściwości zdrowotne roślin wodnych. Udowodniono, że regularne spożywanie rukwi wodnej zmniejsza uszkodzenia genetyczne krwinek. W innym badaniu u 10 na 11 kobiet spożywających codziennie przez miesiąc dużą porcję rukwi wodnej zaobserwowano poprawę kondycji skóry, łącznie ze zmniejszeniem się ilości brązowych plamek i zaczerwienienia.

Fot. Shutterstock

4.8/5 - (6 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x