Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Przecier pomidorowy nie tylko do zupy

Przecier pomidorowy nie tylko do zupy

Wydawać by się mogło, że najzdrowsze są świeże pomidory. Naukowcy odkryli jednak, że jeden z najważniejszych ich składników o działaniu ochronnym – karotenoid likopen – występuje w znacznie większych ilościach w produktach z przetworzonych pomidorów, a zwłaszcza w przecierze pomidorowym.

Jak to działa

Istnieje związek pomiędzy niskim poziomem likopenu we krwi i wyższym ryzykiem wystąpienia nowotworów przewodu pokarmowego, pęcherza i piersi. Wysnuto więc wniosek, że spożywanie bogatych w likopen produktów z pomidorów może działać ochronnie. W 100 g przecieru pomidorowego znajduje się 55 mg likopenu, czyli ponad 6 razy więcej niż w świeżych pomidorach. Likopen pochodzący z przetworzonych pomidorów jest także lepiej wchłaniany, ponieważ podgrzewanie rozbija ściany komórkowe, dzięki czemu staje się on łatwiej dostępny. Likopen, jak wszystkie karotenoidy, jest silnym przeciwutleniaczem rozpuszczalnym w tłuszczach, skutecznie zwalczającym wolne rodniki, czyli niestabilne cząsteczki, które uszkadzają komórki, wywołując w nich niebezpieczne mutacje. Naukowcy sprawdzający wpływ likopenu na komórki prostaty odkryli, że przyczynia się on do wzmocnienia własnej odpowiedzi przeciwutleniającej komórek, niszczy komórki zmutowane i ogranicza zdolności komórek nowotworowych do rozprzestrzeniania się w organizmie. Większa ilość likopenu w skórze może z kolei zapewnić lepszą ochronę przed szkodliwym działaniem promieni ultrafioletowych (UV). Badanie przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych wskazuje, że produkty z pomidorów mogą się również okazać pomocne w za pobieganiu występowania raka piersi, jednak nie mają one jednoznacznego potwierdzenia w próbach z udziałem ludzi.

Jak korzystać

Przecier pomidorowy można dodawać do sosów, smarować nim pizzę, dodawać do koktajlu Krwawa Mary, a także stosować w dressingach do sałatek i na kanapkach. Warto stosować zasady diety śródziemnomorskiej, w której pomidory jada się z oliwą z oliwek (likopen rozpuszcza się w tłuszczu, więc zwiększa to jego wchłanianie).

Fot. Adobe Stock

Oceń post
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x