Oliwa z oliwek i canola to doskonałe źródło zdrowych tłuszczów i przeciwutleniaczy. Źle przechowywane jełczeją i szybko tracą przeciwutleniacze.
Wystarczy stosować się do poniższych rad, a zawsze będą świeże.
Światło Oleje psują się szybciej, gdy trzymamy je w przezroczystych pojemnikach. Najlepsze są gliniane lub nieprzejrzyste szklane naczynia. Większość olejów doskonale przechowuje się w ciemnej, suchej szafce.
Ciepło Szafka na oleje nie może stać przy piekarniku. Oleje można też trzymać w lodówce (zwłaszcza te z nasion, które szybko jełczeją). Niektóre oleje w lodówce robią się mętne i gęstnieją, ale w temperaturze pokojowej szybko powracają do płynnej postaci.
Powietrze Pojemniki do przechowywania olejów powinny być szczelne.
Czas Oleje spożywcze, przechowywane nawet w najlepszych warunkach, mają ograniczony czas przydatności do spożycia. Większość z nich smakuje doskonale i zachowuje większość składników odżywczych, gdy zużyjemy je w ciągu 2–3 miesięcy od otwarcia oryginalnego pojemnika.
Fot. Shutterstock