Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Poznaj sekrety lekkich zup

Poznaj sekrety lekkich zup

Zupy są ważnym składnikiem zdrowego menu. Korzystając z naszych rad sprawisz, że będą nie tylko smaczne, ale i lekkie.

Pomiń sól

Zamiast soli można dodać więcej ziół lub mieszanki przypraw bez soli. Gdy przepis wymaga użycia kostki bulionowej, warto sięgnąć po kostki o obniżonej zawartości soli.

Chude zagęszczacze

Dbanie o linię nie oznacza, że należy wykreślić z jadłospisu zupy zmiksowane na krem. Rozgnieć ugotowane ziemniaki bez skórki z chudym mlekiem lub śmietaną. Dodaj do ciepłej zupy, żeby ją zagęścić. Mocno podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia. Zupy w stylu teksańskim i meksykańskim oraz dania typu chili najlepiej zagęszczać rozgniecioną, gotowaną fasolą.

Ogranicz wołowinę

Zupę można ugotować bez wołowiny i dodać więcej warzyw lub makaronu. Buliony i wywary można też przygotować na mięsie kurczaka lub indyka. Są równie dobre.

Fot. Shutterstock

5/5 - (1 vote)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x