Kategoria: Porady i inspiracje

Mięso i drób
Na całym świecie jadamy coraz więcej mięsa, często pochodzącego z intensywnych hodowli, które mają zaspokoić nasze rosnące apetyty. W krajach uprzemysłowionych tygodniowo spożywa się średnio 1,5 kg na głowę, natomiast w krajach rozwijających się tylko 0,6 kg. Najczęściej jedzonym mięsem jest wieprzowina, a następnie drób, wołowina i jagnięcina.

Herbatniki mogą być zdrową przekąską
Pijąc herbatę czy kawę, często sięgamy po herbatniki. Większość z nich wypieka się z mąki oczyszczonej z dodatkiem cukru, syropu glukozowego, oleju palmowego, soi, tłuszczów trans, soli i sztucznych dodatków. Trudno je zatem nazwać zdrowymi.

Farbowanie jajek warzywami
Dzięki produktom, które znajdziemy w kuchni i ogrodzie, możemy pokolorować wielkanocne pisanki.

Diety oczyszczające
Modne są dziś tak zwane detoksy, czyli diety oczyszczające. Są one bardzo restrykcyjne i wymagają niespotykanych zestawień produktów. Większość polega na pełnym lub częściowym poście i „wypłukiwaniu” toksyn poprzez picie bardzo dużych ilości wody i herbatek ziołowych.

Uroki czekolady
Czyż jest coś bardziej kuszącego niż czekolada? Wielu z nas nie wyobraża sobie bez niej życia.

Ziarna zbóż w zdrowej diecie
Ziarna zbóż i ryż to podstawowe składniki tysięcy potraw na całym świecie. Wiele z nich jest obecnie w znacznym stopniu przetwarzana, co obniża zawartość błonnika i innych substancji odżywczych.