Kategoria: Porady i inspiracje

Owoce roślin warzywnych
Warzywa te dostarczają wielu wartości odżywczych, są też smaczne, mają często piękne kolory i bardzo różne kształty. To świetne składniki potraw. Można je smażyć błyskawicznie metodą stir-fry, gotować na parze, nadziewać, dusić lub piec na ruszcie, a zawsze będą pyszne.

Nierafinowany cukier: czyżby błędny wybór?
Czy powinniśmy płacić drożej za nierafinowany cukier? Tak, jeśli nam smakuje i podoba nam się jego wygląd. Nie wierzmy jednak w to, że jest bardziej odżywczy czy „kompletny” niż stary dobry cukier kryształ.

Owoce – szybko i łatwo
Owoce to doskonałe przekąski i desery, mogą być podawane same lub z lodami, śmietanką, bitą śmietaną lub jogurtem. Oto kilka szybkich i łatwych sposobów ich przygotowywania.

Noże i krojenie. Wszystko, co chcielibyście o tym wiedzieć
W każdej dobrze wyposażonej kuchni niezbędny jest podstawowy zestaw noży. Oto podstawowy zestaw informacji o narzędziach pracy kucharza, a także praktyczne porady co do skutecznego krojenia wymagających owoców i warzyw.

Jak zdrowy jest sok owocowy?
Wybór soków owocowych na rynku jest ogromny. Niektóre wzbogaca się witaminami i składnikami mineralnymi. Zdaniem dietetyków, szklanka soku może nawet liczyć się jako jedna z pięciu zalecanych dziennie porcji warzyw i owoców, lecz nie łudźmy się: bez względu na markę, sok z reguły będzie zawierał mniej witamin, błonnika, fitozwiązków, a więcej cukru niż świeży owoc w całości.

Kuchenne urządzenia
Pracę w kuchni ułatwi kilka podstawowych urządzeń i przyborów. Aby przygotowywanie warzyw stało się prostsze, warto kupić przynajmniej niektóre z przedstawionych poniżej artykułów.