Kategoria: Porady i inspiracje

Warzywa i owoce kuchni śródziemnomorskiej
Nad Morzem Śródziemnym leży wiele krajów, między innymi Włochy, Francja, Grecja, Portugalia, Hiszpania, Turcja, Maroko, Egipt i Liban. Każdy jest inny, ma różnorodne zwyczaje i kulturę, ale łączy je jedno: dieta. Kuchnia śródziemnomorska, ukształtowana pod wpływem klimatu, gleby i morza, jest oparta na podstawowych składnikach i prostych sposobach gotowania.

Dlaczego warto gotować samemu
Dania gotowe są prawie zawsze gorsze od tych domowej roboty.

Dieta w walce z nadciśnieniem
Nadciśnienie to poważne schorzenie, które dotyka coraz większą liczbę Polek i Polaków. Najskuteczniejsze w walce z nadciśnieniem są oczywiście lekarstwa, ale pomóc sobie możemy także odpowiednią dietą. Oto 3 praktyczne porady.

Pieczywo w zdrowej diecie
Liczące sobie około 30 tysięcy lat pieczywo to najstarsze i najlepiej znane nam pożywienie – jest podstawowym produktem w codziennej diecie.

Pory Bez Tajemnic
Pory mają łagodniejszy smak niż cebula i można z nich przyrządzić doskonałe potrawy warzywne towarzyszące głównemu daniu. Szkoda, że tak często używa się ich tylko po to, by dodać smaku zupom i potrawkom.

Tłuszcze w diecie. Jak z nimi walczyć?
Złe samopoczucie? Jeżeli masz podwyższone stężenie cholesterolu albo potrzebujesz diety zdrowej dla serca, powinieneś wiedzieć jaki rodzaj i ile tłuszczów spożywasz. Oto nasz miniporadnik.