Kategoria: Porady i inspiracje

Słowniczek dietetyczny. Część 1
Oto podstawowe wiadomości i wyjaśnienia najważniejszych terminów dotyczących żywności i żywienia. Pozwolą one lepiej poruszać się w skomplikowanej dziedzinie wiedzy, jaką jest dziś dietetyka.

Korzyści zdrowotne płynące z jedzenia ryb i owoców morza
Ryby to jeden z najlepszych rodzajów pożywienia, po który warto sięgać dla zdrowia – skarbnica substancji odżywczych.

Rolnictwo ekologiczne. Era zdrowych posiłków
Rolnictwo ekologiczne to sposób uprawy oparty na środkach pochodzenia biologicznego i mineralnego, nieprzetworzonych technologicznie. W gospodarstwach ekologicznych nie stosuje się środków chemii rolnej, weterynaryjnej ani spożywczej. Dzięki temu osiąga się dwa podstawowe cele: chroni się środowisko – glebę, wodę, krajobraz – a także produkuje żywność o wysokiej jakości biologicznej, czyli – mówiąc najprościej – zdrową dla człowieka.

Jak przyrządzić mięso z królika
Zaliczany do mięsa białego królik dostarcza chudego białka. Należy do najlepszych źródeł witaminy B12. Jest również dobrym źródłem witaminy B3 (niacyny) oraz B6 (pirydoksyny). Zawiera dużo żelaza i cynku oraz fosfor.

Masz wybór! Warzywa w diecie
Współcześni konsumenci mają coraz większe możliwości, jeśli chodzi o zakup warzyw. Czy piętnaście lat temu uwierzylibyśmy, że istnieją fioletowe albo zielone kalafiory? Trzeba to wykorzystać w codziennej diecie!

Okra Bez Tajemnic
Okra należy do tego samego botanicznego rodzaju, co kwiat doniczkowy – chińska róża. W Ameryce nazywa się ją gumbo i pod tą nazwą można ją znaleźć w jadłospisach wielu restauracji.