Kategoria: Porady i inspiracje

Sekrety zagęszczania. Potrawy jednogarnkowe
Potrawy jednogarnkowe to szybki i zdrowy pomysł na codzienny obiad. Niektóre przepisy mogą być jednak zbyt „wodniste”. Dlatego przygotowaliśmy specjalny poradnik o zagęszczaniu potraw.

Rzepa Bez Tajemnic
Spokrewniona z kapustą rzepa ceniona jest zarówno za korzenie, jak i jadalne liście. To jedno z najstarszych warzyw. Skamieniałe rzepy znajdowano już w wykopaliskach neolitycznych, także w Biskupinie. W starożytnym Rzymie było to jedno z najważniejszych warzyw.

Śmietana, masło i ser jako elementy zdrowej diety
To produkty o wysokiej wartości odżywczej, lecz jednocześnie stosunkowo dużej zawartości tłuszczu. Są bardzo smaczne, ale należy zachować umiar.

Słowniczek dietetyczny. Część 1
Oto podstawowe wiadomości i wyjaśnienia najważniejszych terminów dotyczących żywności i żywienia. Pozwolą one lepiej poruszać się w skomplikowanej dziedzinie wiedzy, jaką jest dziś dietetyka.

Korzyści zdrowotne płynące z jedzenia ryb i owoców morza
Ryby to jeden z najlepszych rodzajów pożywienia, po który warto sięgać dla zdrowia – skarbnica substancji odżywczych.

Rolnictwo ekologiczne. Era zdrowych posiłków
Rolnictwo ekologiczne to sposób uprawy oparty na środkach pochodzenia biologicznego i mineralnego, nieprzetworzonych technologicznie. W gospodarstwach ekologicznych nie stosuje się środków chemii rolnej, weterynaryjnej ani spożywczej. Dzięki temu osiąga się dwa podstawowe cele: chroni się środowisko – glebę, wodę, krajobraz – a także produkuje żywność o wysokiej jakości biologicznej, czyli – mówiąc najprościej – zdrową dla człowieka.