Kategoria: Porady i inspiracje

Zwalczanie stanów zapalnych za pomocą odpowiedniej diety – nowe powody stosowania starych zasad
Aby jeszcze skuteczniej wygasić stany zapalne w organizmie – oprócz zmiany rodzaju oleju używanego w kuchni oraz pozbycia się tłuszczów trans – warto stosować się do pewnej, nieobcej nam rady. Osoby, które utrzymują prawidłową masę ciała, unikają tłuszczów nasyconych, jedzą dużo owoców i warzyw, żyją dłużej, bo unikają stanów zapalnych. Do tego warto jeszcze dodać nieco nowsze zalecenie – mądrze wybierajmy węglowodany.

Owoce na talerzu. Cytryny i limonki
Cytryną można dosmaczać najróżniejsze potrawy, od ryb po warzywa i herbatę. Słodzona, schłodzona, świeża lemoniada gasi pragnienie w upalne dni. Do tego cytryna i limonka zawierają bardzo dużo witaminy C.

Lodówka – miejsce ma znaczenie. Sztuka rozkładania produktów
Niektóre artykuły żywnościowe trzeba kupować regularnie i nie można gromadzić ich zapasu. Dotyczy to świeżych produktów, takich jak mięso i ryby oraz owoców i warzyw, które szybko się psują i tracą wartości odżywcze. Przy dobrym planowaniu i dzięki lodówce możemy nie kupować ich częściej niż raz na tydzień.

Odchudzanie przepisów
Rady zamieszczone poniżej pomogą ci przygotowywać ulubione posiłki bez obawy, że będą zbyt kaloryczne. Przekonaj się, jak niewiele trzeba, by jedzenie było znacznie zdrowsze.

Idealne przyprawy do drobiu
Potrawy z drobiu i dzikiego ptactwa są często urozmaicone, gdyż można je doprawiać rozmaitymi przyprawami.

Lepsze tłuszcze, lepsze zdrowie
Czy zjadamy wystarczającą ilość tłuszczów? Kilka lat temu takie pytanie brzmiałoby dziwacznie, ale dziś wielu naukowców i ekspertów od żywienia uważa, że kwasy jedno- i wielonienasycone muszą znaleźć się w każdym przepisie na zdrowe odżywianie.