Kategoria: Porady i inspiracje

Niepożądane reakcje na jedzenie
Czasami, bez względu na to, jak bardzo lubimy dany produkt, po jedzeniu mamy nieprzyjemne objawy. Ustalenie, czy to reakcja na jedzenie bywa trudne, a nawet jeśli już to wiemy, niełatwo stwierdzić, który produkt ją spowodował.

10 podstawowych kroków odchudzania
Przedstawiamy zestaw 10 kroków, które możesz wdrożyć by po prostu stracić na wadze. Bez trudnych wyzwań, sama przyjemność.

Boćwina Bez Tajemnic
Spokrewnioną z burakiem boćwinę, nazywaną także burakiem liściowym, uprawia się dla pomarszczonych, zielonych liści. Bywa mylona ze szpinakiem. Najczęściej występująca odmiana boćwiny tworzy kępy białych ogonków z ciemnozielonymi liśćmi i białymi nerwami. Osiąga wysokość 60 cm. Coraz popularniejsza staje się boćwina tęczowa, zarówno ze względu na walory smakowe jak i dekoracyjne. Jej ogonki i nerwy są złociste, pomarańczowe, różowe oraz szkarłatne.

Jak się pozbyć złych nawyków żywieniowych?
Jednym z warunków powodzenia procesu obniżenia wagi jest stopniowa, a nie jednorazowa, zmiana złych nawyków. Kolejne, cząstkowe sukcesy motywują nas do wprowadzania następnych zmian zachowań i kształtowania nowych przyzwyczajeń.

Warzywa. Techniki przygotowania
Najlepsze metody przygotowania warzyw, które pozwalają zachować ich smak i wartości odżywcze, to blanszowanie, gotowanie na parze, gotowanie w kuchence mikrofalowej i szybkie smażenie. Jest także wiele innych dobrych metod – takich jak pieczenie, zwykłe gotowanie, smażenie, duszenie i opiekanie.

Najzdrowsze ze zdrowych
Każdy z nas słyszał zapewne hasło: „Jedz pięć razy dziennie owoce i warzywa”. Okazuje się jednak, że specjaliści coraz częściej zalecają jeszcze większą ilość pokarmów roślinnych w naszej diecie.