Kategoria: Porady i inspiracje

Warzywny elementarz
Przyrządzane we właściwy sposób warzywa są smaczne, aromatyczne i dostarczają wielu wartości odżywczych. Należy je jadać, gdy są bardzo świeże, na surowo lub gotowane tak, aby traciły jak najmniej witamin.

Jajka i sery – 2 produkty, które zawsze warto mieć w domu
Żadne pokarmy nie są równie uniwersalne, jak jajka i sery. Przygotujemy z nich doskonałe śniadanie oraz prosty obiad i kolację.

Warzywny arsenał
Substancje zawarte w roślinach mogą pomóc w leczeniu wielu schorzeń i zaburzeń pracy organizmu. Oto warzywa i zawarte w nich składniki, które pomagają w przypadku 16 częstych chorób.

Garnki pełne zdrowia
Wielką zaletą zup i dań jednogarnkowych jest to, że można je dowolnie urozmaicać. Pomysłowe połączenie warzyw z rybami, mięsem oraz nasionami warzyw strączkowych pozwala przygotować smaczne potrawy pełne witamin, minerałów oraz białka. Z dodatkiem produktów skrobiowych tworzą one wyśmienite, sycące posiłki.

Jak należy robić zapasy w spiżarni
W sklepach można już kupić wiele gotowych produktów w puszkach czy słoikach, bardzo przydatnych w kuchni zapracowanego kucharza. Można z nich skomponować smaczny, wartościowy posiłek, zwłaszcza jeśli się połączy je ze świeżym mięsem czy warzywami.

Słowniczek dietetyczny. Część 3
Oto kolejna część naszego słownika dietetycznego. Tym razem litery od i do k.