Kategoria: Porady i inspiracje

Sosy i dodatki
Sosy wzbogacają smak potraw. Podaje się je do posiłku razem z potrawą lub w osobnym naczyniu. Do dodatków należą konfitury, dżemy, relisze, sosy chutney i salsy. Podobną rolę pełnią marynowane warzywa.

Przybory przydatne w kuchni
Ostre noże, mikser oraz blender zaoszczędzą nam wiele czasu i wysiłku podczas przygotowywania posiłków. Im lepszej będą jakości, tym dłużej będą nam służyły. Warto przechowywać je zawsze w tym samym miejscu, aby uniknąć przetrząsania szuflad, gdy będziemy ich potrzebować.

Najlepsze pokarmy odmładzające – od A do Z
Warto wiedzieć, że najsilniej działające superpokarmy zapobiegające starzeniu nie są wcale rzadkie, egzotyczne, niedostępne ani trudne do przyrządzenia. W większości są dobrze znane; kupimy je w miejscowym sklepie spożywczym. Oto ich spis w układzie alfabetycznym.

Jak planować posiłki
Życie większości ludzi jest pełne zajęć i nieprzewidywalne, więc wielu z nas odsuwa odpowiedź na pytanie „co będzie na obiad?” na ostatnią chwilę. Tymczasem planowanie posiłków na cały tydzień przynosi wiele korzyści: tracimy mniej czasu robiąc zakupy, jeden uciążliwy codzienny obowiązek mamy z głowy i oszczędzamy pieniądze, kupując tylko to, czego nam potrzeba.

Jak kupować kurczaka?
Wiele osób, które prowadzą domową kuchnię, chętnie przyrządza mięso kurczaka, ponieważ ma ono wspaniały smak i strukturę, można je szybko przygotować na różne sposoby, a poza tym jest stosunkowo tanie i – po oczyszczeniu ze skóry i tłuszczu – chude.

Pyszna zupa sposobem na przeziębienie
Rosół jest znany w większości kuchni świata, a przez wiele z nich traktowany jest również jako naturalny środek leczniczy. Mojżesz Majmonides, wielki średniowieczny rabin, medyk i filozof, zalecał w napisanej w XII w. rozprawie rosół jako środek na schorzenia dróg oddechowych. Właściwości lecznicze tej zupy były jednak znane już wiele stuleci wcześniej.