Kategoria: Porady i inspiracje

Ostatni szlif potrawy
Lżejsze zalewy cieszą się większym powodzeniem niż sycące, ciężkie sosy. Tradycyjne zagęszczanie zup i dań jednogarnkowych śmietaną wychodzi dziś z mody. Jest wiele produktów o niskiej zawartości tłuszczu, które mogą podnieść smak potrawy tuż przed podaniem.

Gotowanie niskotłuszczowe
Potrawy kuchni śródziemnomorskiej pobudzają zmysły kuszącymi aromatami, żywymi kolorami i intensywnym smakiem. Ich sekretem jest świeżość i prostota.

Czytamy etykiety
Zawarte na etykietach produktów żywnościowych informacje są ważne, jeśli cierpimy na alergię, nie tolerujemy pewnych substancji, chcemy zmniejszyć ilość kalorii, cukru lub soli, mamy specjalne potrzeby żywieniowe albo unikamy żywności GM bądź pewnych dodatków. Wiele dodatków opisywanych jest symbolami.

Banany w kuchni. Ciekawe pomysły
Kiedy się zdenerwujemy, warto zjeść banana. Owoce te zawierają witaminę B6 oraz niewielkie ilości tryptofanu, które pomagają się zrelaksować. Zapraszamy do nowego cyklu o praktycznym wykorzystaniu owoców i warzyw w kuchni.

Słowniczek dietetyczny. Część 4
Oto kolejna część naszego słownika dietetycznego. Tym razem litery od l do o.

Dobrze zaopatrzona spiżarnia
Czasami w trakcie przyrządzania jakiejś potrawy przekonujemy się, że brakuje nam ważnego składnika. To bardzo kłopotliwe. Dlatego należy zaopatrzyć się w podane poniżej, niezbędne produkty, żeby w każdej chwili móc szybko podać na stół niewymagający zachodu posiłek.