Kategoria: Porady i inspiracje

Jedz zdrowo. Żyj zdrowo. Proste porady na każdy dzień
Książki z poradami związany ze zdrowym żywieniem pełne są skomplikowanych opisów i zaleceń. Jeśli nie czujemy się na siłach, by całkowicie zmienić oblicze swojego gastronomicznego życia, warto zastosować kilka podstawowych porad.

Kawa dla zdrowia
Kawa dzięki bogatemu aromatowi i właściwościom pobudzającym oraz orzeźwiającym jest najpopularniejszym napojem na świecie, szczególnie o poranku. Do niedawna eksperci nie byli zgodni, czy jest zdrowa, badania dowodzą jednak, że jej umiarkowane spożycie może być korzystne dla zdrowia psychicznego i fizycznego. Wyciąg z surowych zielonych ziaren kawy może przyspieszyć proces odchudzania.

Cukinia bez tajemnic
Cukinia, patisony i kabaczek to dojrzewające latem odmiany botaniczne dyni zwyczajnej. Do Polski dotarły dopiero po II wojnie światowej. Najpierw zaczęto uprawiać kabaczki, potem patisony, a dopiero w latach siedemdziesiątych XX wieku cukinie.

Słowniczek dietetyczny. Część 5
W następnej części słownika dietetycznego omawiamy litery od p do s.

Dobre tłuszcze
Ze względu na złą prasę, wszelkie tłuszcze obecne w jedzeniu mogą wydawać nam się szkodliwe dla zdrowia. Nic bardziej mylnego. W rzeczywistości tłuszcz pod różnymi postaciami to niezbędny składnik pokarmowy pełniący w organizmie wiele kluczowych, ochronnych funkcji.

Jedzenie poza domem nie oznacza utraty kontroli
Stołowanie się poza domem nie musi wcale wiązać się z rezygnacją z przyjętych celów dietetycznych. Wystarczy pamiętać o dokonywaniu mądrych wyborów…