Kategoria: Porady i inspiracje

Bazylia Azjatycka w kuchni i w apteczce
Bazylia azjatycka jest powszechnie stosowana w kuchni i medycynie całej Azji, Europy Południowej, Ameryki Północnej i Środkowego Wschodu, jest też jedną z najważniejszych roślin indyjskiej ajurwedy. Stosuje się ją także w hinduistycznych ceremoniach oczyszczających i obrzędach religijnych.

Śniadanie – najważniejszy posiłek dnia
Co rano kończy się nasz nocny post. Potrzebujemy dużo płynów, aby ponownie nawodnić organizm, oraz składników odżywczych dostarczających energii na dłużej. Oto najważniejsze wskazówki na dobry początek dnia.

Zielone warzywa liściaste Bez Tajemnic
Zielone warzywa liściaste można jeść zarówno gotowane, jak i surowe. W Polsce nie wszystkie są popularne, ale można je już coraz częściej kupić. Poznajmy je i dowiedzmy się, jak je przyrządzać.

Słowniczek dietetyczny. Część 6
Dziś zajmiemy się literkami t i u.

Prebiotyki i probiotyki. Pożyteczne bakterie
Rodzimy się bez bakterii, lecz w krótkim czasie kolonizują one nasz układ trawienny i już po dwóch tygodniach mamy ich dużą populację. Zostają z nami do końca życia. Są pożyteczne, dbają o prawidłowe funkcjonowanie jelit. Gdy ich liczba się zmniejszy, na przykład podczas kuracji antybiotykowej, mogą rozmnożyć się szkodliwe bakterie, wywołując dolegliwości trawienne i inne problemy zdrowotne.

Ryby w zdrowej diecie
Ryby i owoce morza, pełne zdrowych substancji odżywczych i smaczne, są ważnym składnikiem diety. Ich przygotowanie zajmuje mało czasu, a do tego można je przyrządzać na wiele różnych sposobów.