Kategoria: Porady i inspiracje
Jedzenie w restauracji i na wynos
Oferta w restauracjach, barach i kawiarniach często jest niezbyt zdrowa – potrawy zawierają mnóstwo nasyconych kwasów tłuszczowych, soli, cukru i kalorii. Gdy przejmiemy kontrolę nad tym, co wybieramy, jedzenie poza domem stanie się nie tylko zdrowe, ale również jeszcze przyjemniejsze. Próbujmy więc różnych potraw, ale dbajmy o to, żeby były jak najbardziej wartościowe.
Dżemy, galaretki i inne produkty do smarowania
Pierwsze dżemy pojawiły się już w czasach starożytnych – w ten sposób konserwowano owoce, które inaczej szybko by się zepsuły.
Dodatki do żywności
Dodatki stanowią integralną część procesu konserwowania i przetwarzania żywności. O ile rzeczywiście możemy niepokoić się składem dostępnych produktów, niewątpliwie są dziś bezpieczniejsze dla zdrowia niż wtedy, kiedy nie było jeszcze tak wielu przepisów i obostrzeń prawnych dotyczących przetwarzania żywności.
Oliwa, oleje i octy do sałatek
Oliwy i oleje nadają sałatkom niepowtarzalne zapachy, podkreślają smak składników i podnoszą wartość odżywczą: dostarczają zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz umożliwiają przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Ocet od pradawnych czasów stosowano do przyprawiania i konserwowania potraw oraz do leczenia różnych dolegliwości. Dobry ocet podkreśla i uszlachetnia smak prostych składników.
Smaki kuchni całego świata
Do wyboru jest tyle ziół i przypraw, że na ich odkrywaniu można by spędzić całe życie. Jeżeli naprawdę chcesz, aby twoje potrawy miały charakter i klasę, dowiedz się, czym się charakteryzują kuchnie świata.
Jak uchronić się przed zatruciem pokarmowym
Przed zatruciem pokarmowym uchroni nas przestrzeganie kilku podstawowych zasad.
Pięć porcji dziennie – owoce i warzywa
Zawierają mało tłuszczu, są pyszne i pełne wartości odżywczych. Owoce i warzywa powinny odgrywać główną rolę w naszej codziennej diecie. Każdy owoc i warzywo to inny zestaw witamin, minerałów oraz fitozwiązków, dlatego najlepiej jadać różne, aby skorzystać jak najwięcej.
Naczynia kuchenne. Niezbędnik kucharza
Posiłki przygotujemy szybciej i łatwiej, jeśli będziemy używać odpowiednich naczyń. Oto ich lista.
Karczochy Bez Tajemnic
Karczochy to rośliny z rodziny astrowatych. Jadalną częścią są zielone główki karczochów, utworzone z ogromnego dna kwiatowego otoczonego liśćmi. Najlepszą częścią jest samo dno, zwane też sercem, ale je się również nasady liści.
Mięso na cenzurowanym
Coraz więcej osób jedzących mięso chce jeść go mniej. W kulturze zachodniej przejście na wegetarianizm to zwykle kwestia zdrowia lub etyki, natomiast w krajach takich jak Indie ludzie są wegetarianami z powodów kulturowych i religijnych.