Kategoria: Porady i inspiracje

10 leczniczych ziół i przypraw
Nikt nie zaprzeczy, że zioła i przyprawy nadają potrawom charakterystyczny kolor i aromat. Mało kto jednak wie, że czerwone, żółte i brązowe proszki, którymi posypuje się jedzenie – nie mówiąc już o świeżych ziołach – mają dobroczynny wpływ na zdrowie.

Czosnek bez tajemnic
Czosnek przez stulecia używany był też jako zioło lecznicze, a nawet służył do odstraszania złych mocy. Ten krewniak cebuli ma silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne, wzmacnia też odporność organizmu. Zawiera olejki eteryczne, które pobudzają wytwarzanie soku żołądkowego.

Wspaniałe sałatki
Sałatki są niezwykle łatwe do przygotowania – wystarczy wymieszać kilka składników. Możliwych kombinacji jest wiele. To świetny sposób na wykorzystanie sezonowych produktów. Odpowiednio dobrane składniki mogą również spowodować, że sałatka stanie się pełnowartościowym, samodzielnym posiłkiem. Mieszajmy zatem!

Ile potrzeba na jedną porcję?
Specjaliści i dietetycy zalecają jedzenie co najmniej pięciu porcji warzyw i owoców dziennie, a jeśli to możliwe, nawet dziewięciu.

Przygotowanie mięsa z kurczaka
Poniżej zamieszczamy kilka praktycznych rad, jak przygotować i przyprawić kurczaka przed gotowaniem.

Zasady zdrowego gotowania
Jak uniknąć zatrucia pokarmowego? W bardzo prosty sposób. Wystarczy stosować się do kilku ważny zasad podczas przygotowania posiłku.