Kategoria: Porady i inspiracje

Przecier pomidorowy nie tylko do zupy
Wydawać by się mogło, że najzdrowsze są świeże pomidory. Naukowcy odkryli jednak, że jeden z najważniejszych ich składników o działaniu ochronnym – karotenoid likopen – występuje w znacznie większych ilościach w produktach z przetworzonych pomidorów, a zwłaszcza w przecierze pomidorowym.

Kawa i herbata w świątecznej odsłonie
Do zrobienia dobrej kawy lub herbaty wystarczy dzbanek, świeża zimna woda i świeża kawa albo herbata. Wystarczy tylko trochę więcej wysiłku żeby przygotować ich świąteczne wersje.

Figi bez tajemnic
Figi zapobiegają takim dolegliwościom, jak choroba wieńcowa, zespół napięcia przedmiesiączkowego i hemoroidy. Są to owoce szczególnie bogate w minerały, błonnik i polifenole, związki, które neutralizują wolne rodniki.

10 leczniczych ziół i przypraw
Nikt nie zaprzeczy, że zioła i przyprawy nadają potrawom charakterystyczny kolor i aromat. Mało kto jednak wie, że czerwone, żółte i brązowe proszki, którymi posypuje się jedzenie – nie mówiąc już o świeżych ziołach – mają dobroczynny wpływ na zdrowie.

Czosnek bez tajemnic
Czosnek przez stulecia używany był też jako zioło lecznicze, a nawet służył do odstraszania złych mocy. Ten krewniak cebuli ma silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne, wzmacnia też odporność organizmu. Zawiera olejki eteryczne, które pobudzają wytwarzanie soku żołądkowego.

Wspaniałe sałatki
Sałatki są niezwykle łatwe do przygotowania – wystarczy wymieszać kilka składników. Możliwych kombinacji jest wiele. To świetny sposób na wykorzystanie sezonowych produktów. Odpowiednio dobrane składniki mogą również spowodować, że sałatka stanie się pełnowartościowym, samodzielnym posiłkiem. Mieszajmy zatem!